Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Grasmaaien: wanneer, hoe vaak en de ideale lengte!

23 februari 2022
Leestijd: 6 minuten

Sommige mensen vinden het geen pretje om te doen, terwijl anderen er enorm van kunnen genieten: grasmaaien. Maar of je er nou wel of niet van houdt, het is een belangrijk klusje als je je gazon mooi, groen en gezond wil houden. Wil jij weten hoe vaak je gras moet maaien of wanneer grasmaaien een goed idee is? Vraag je je af in welke maanden je de grasmaaier erbij moet pakken? Of ben je op zoek naar andere tips om je gazon zo mooi mogelijk te houden? Lees dan snel verder. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over het maaien van je gras.

Waarom is grasmaaien nodig?

Als grasmaaien niet je favoriete hobby is, vraag je je waarschijnlijk af of het wel echt zo nodig is om regelmatig de grasmaaier tevoorschijn te halen. In dat geval moeten we je teleurstellen. Als je een mooi en gezond gazon wil, is grasmaaien in de zomermaanden echt minstens wekelijks nodig. Het is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je gazon. Door het gras regelmatig te maaien zorg je ervoor dat zonnestralen de kans krijgen om door te dringen tot de onderste, fijne grassprieten. Hierdoor groeien deze uit tot stevige grassprieten. Zo wordt je grasmat dikker en dichter. Dat ziet er niet alleen mooi uit, ook krijgt onkruid op deze manier minder kans. Grasmaaien is dan ook belangrijk in de strijd tegen onkruid en mos in je gazon.

Gazon maaien met grasmaaier

Hoe vaak is grasmaaien nodig?

Dat je je gras moet maaien voor een mooi gazon is dus wel duidelijk, maar hoe vaak moet je dit klusje uitvoeren? Dit is met name afhankelijk van de groeisnelheid van je gras. Hoe snel je gras groeit is afhankelijk van de bodemtemperatuur, de weersomstandigheden en de voeding. Bij een bodemtemperatuur onder de 5-8 °C stopt gras met groeien en is grasmaaien niet nodig. Je gazon gaat als het ware in winterslaap tijdens de koude maanden. Daarom is je gazon maaien traditioneel een klusje voor in de lente, zomer en herfst. Over het algemeen maai je je gras van maart tot en met oktober. Maar met onze zachte winters kan het goed zijn dat je er ook in de winter af en toe aan moet geloven.

Als je na de winter je grasmaaier weer regelmatig uit de schuur haalt, is eens in de twee weken maaien vaak voldoende. Dit voer je langzaam op naar minstens eenmaal per week en, als je gras echt hard groeit, naar tweemaal per week. Een vast maaischema kan ervoor zorgen dat je het klusje niet vergeet.

Let wel op de weersomstandigheden. Grasmaaien in de volle zon of juist na een flinke regenbui is niet aan te raden. Nat gras maaien is slecht voor de messen van je grasmaaier én voor de kwaliteit van je gras. Je gazon maaien in de zon is gevaarlijk voor je groene grasmat. Door de hitte van de zon kunnen de net gemaaide grassprieten razendsnel verbranden. Daarom is het verstandig om het grasmaaien uit te stellen tot 's avonds of in ieder geval te wachten tot je gazon in de schaduw ligt. Dat maakt het klusje voor jezelf ook minder intensief.

Hoe kort (of lang) maai je het gras?

Als je weet wanneer en hoe vaak je moet maaien, kom je bij de volgende vraag: hoe kort moet je gras maaien? Op deze vraag is niet één goed antwoord. De lengte van je gazon is deels een kwestie van smaak. Houd jij van een strakke, netjes getrimde grasmat of mag het gras wat hoger en wilder groeien van jou? Dat kunnen wij niet voor je bepalen.

Ook het gebruik speelt een rol bij de ideale lengte van het gras. Gemiddeld genomen is een lengte van 3-4 centimeter prima. Loop je vaak over het gras, spelen er vaak kinderen op of ga je graag in het gras liggen? Dan kan je gras beter iets langer zijn. Een centimeter of 5 is dan aan te raden. Ook als je gazon altijd in de schaduw ligt, zijn lange gras sprieten handig. Op die manier kan het gras meer zonlicht opnemen en zo gezonder blijven. Heb je juist een siergazon, waar nooit iemand op te vinden is? Een lengte van slechts 2 centimeter is dan ook mogelijk.

Let op: maai je gras niet te kort. Een te kort gazon heeft weinig bescherming en is vatbaar voor mos en onkruid. Zeker in het najaar is het daarom verstandig je grasveld niet korter dan 4 tot 5 centimeter te maaien. Zo is het voldoende beschermd voor de winter.

Bij het bepalen van de lengte van je gras moet je er rekening mee houden dat je niet in één keer teveel van het gras afmaait. Een goede regel is om nooit meer dan ⅓ van de lengte van het gras af te maaien. Zo geef je de gras de kans om goed te herstellen en door te groeien.


Perfecte hoogte van gras
 • Gebruik
  • Gras voor intensief gebruik
  • Gras voor normaal gebruik
  • Gras voor de sier
 • Hoogte gras
  • 5 cm
  • 3 - 4 cm
  • 2 cm
Prachtig kort gemaaid siergazon

Een goede grasmaaier is het halve werk

Veel kennis over het maaien van je gras is natuurlijk fijn, maar zonder het juiste gereedschap kom je nog nergens. Een goede grasmaaier is daarom erg belangrijk. Dit kan een handgrasmaaier zijn, maar gras maaien kan elektrisch ook erg goed. Ook bestaan er goede robotgrasmaaiers. Als gras maaien niet je favoriete bezigheid is, is dat zeker een handige manier om het jezelf makkelijker te maken. Er zijn robotmaaiers voor kleine en grote gazons.

Naast het kopen van een goede grasmaaier, moet je het gazongereedschap ook goed onderhouden. Check regelmatig of de messen van je grasmaaier nog wel scherp genoeg zijn. Ze minimaal één keer per jaar slijpen is echt wel nodig. Botte messen beschadigen het gras, waardoor het kan afsterven.

Naast een grasmaaier is het hebben van een kantafsteker ook handig. Hiermee steek je de randen van je gazon netjes af, zodat je grasmat er weer strak bij ligt.

Groene tip:

Wissel tijdens het maaien telkens af van maairichting. Zo wordt het gras sterker en voorkom je dat het gras plat gaat liggen.

Wel of niet mulch maaien?

Bij het grasmaaien kun je het gras opvangen, maar je kunt ook het gras laten liggen na het maaien. Dit laatste heet mulch maaien en heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. Doordat je bij mulch malen het grasafval versnipperd weer over het gazon verspreid blijven meststoffen en vocht goed behouden. Ook is het natuurlijk fijn dat je minder groenafval hoeft op te ruimen.

Toch is het niet verstandig om altijd te mulch maaien. Als er te veel grasafval op je gazon blijft liggen komt er minder licht en lucht bij het gras terecht. Dit benadeelt de groei en de gezondheid van het gras. Daarnaast kan mulch maaien het verspreiden van de zaden van onkruid versterken. Heb je last van onkruid in je gazon? Dan is het laten liggen van het grasafval dus niet zo'n goed idee.

Omdat er tijdens het maaien dus wel veel voedingsstoffen verloren gaan, is het verstandig om af en toe na het maaien je gazon te bemesten. Wij raden aan om dit 3 keer per jaar te doen. Bemest niet direct na het maaien maar wacht hier een paar dagen mee. Zo hebben de grassprieten de tijd gehad om zich volledig te sluiten en beschadigd je gazon niet.

Gazon mulchen

Meestgestelde vragen over grasmaaien

Heb jij een vraag over de beste manier van grasmaaien? Wij hebben de antwoorden op meest gestelde vragen over grasmaaien voor je verzameld. Zo vind je snel je antwoord en kun je direct aan de slag.

Hoe vaak moet je je gazon maaien?

Tot wanneer moet je gras maaien?

Moet je gras nat of droog maaien?

Moet je gras maaien bij vorst?

Mag je je gazon maaien in de zon?

Kun je hoog gras maaien?

Vanaf wanneer kun je nieuw gras maaien?

Staat jouw vraag er niet tussen of heb je meer hulp nodig bij het onderhouden van je gazon? Neem dan gerust contact met ons op. Dan zorgen we er samen voor dat jouw gras altijd groener is dan dat van de buren!

Videos
Geschreven door: Lars Productspecialist