Graszoden leggen, het stappenplan

Graszoden leggen, het stappenplan

24 februari 2022
Leestijd: 8 minuten

Je wilt een gazon leggen met graszoden. Want een mooi groen grasveldje, wie wil dat nou niet? De kids kunnen lekker een balletje trappen, terwijl jij geniet van de zon op je strandlaken of tuinstoel. Je bent al een stap dichterbij nu je de keus hebt gemaakt om een nieuw gazon aan te leggen. Het leggen van je gazon met graszoden is geen ingewikkelde klus en je hebt lekker snel resultaat. We helpen je graag verder en zetten alles stap voor stap voor je op een rij zodat je snel met je nieuwe grasveld aan de slag kan gaan!


Wat zijn graszoden?

Graszoden is speciaal gekweekt gras dat door een kweker is uit gesneden en opgerold. Het is een dunne plak met bovengrondse plantendelen en weinig aarde. Deze grasmatten worden gebruikt om in een handomdraai een groen gazon aan te leggen. Een simpel klusje zou je denken, en dat is ook zo, maar toch moet je je niet vergissen in de nodige krachtinspanning. Een gemiddelde graszode, ook wel grasrol genoemd, weegt toch al gauw 15 kg. Al met al een klusje waarbij je flinke spierballen kan kweken!

Pluspunten

+ Snel resultaat

+ Direct een mooi groen gazon

+ Makkelijk in gebruik

+ Onkruid vrij

+ Beloopbaar na 14 dagen

Minpunten

- Binnen 24 uur na levering leggen

- Duurder in de aanschaf aanschaf dan graszaad

Prachtige graszoden van goede kwaliteit

Wanneer is de beste periode om graszoden te leggen?

Graszoden kan je in principe het hele jaar door leggen, behalve als het sneeuwt en vriest. Als het te koud is kunnen de zoden namelijk niet goed wortelen in de grond. Gaat het net sneeuwen of vriezen nadat je een nieuw grasveld hebt aangelegd? Dat is geen probleem, de graszoden zullen wel bevriezen, maar gelukkig niet afsterven. Zodra de temperatuur weer boven de 5°C stijgt, groeien de gazon wortels verder de bodem in. In de winter is er wel iets minder licht, dus de grasmat heeft wel iets meer tijd nodig om goed te groeien en aan te slaan.

Te droge of te natte grond vinden graszoden ook niet echt fijn. Kies daarom geen periode met veel regen om je nieuwe grasveld aan te leggen. Kies je ervoor om je graszoden in de zomer aan te leggen, besproei je gazon dan dagelijks na het leggen. Bij warmere temperaturen hebben de graszoden extra water nodig om goed te kunnen wortelen. De maanden maart tot november zijn gezien de weersomstandigheden bij uitstek geschikt, maar met een beetje extra verzorging achteraf en planning vooraf kan je graszoden het hele jaar door leggen!

Tip:

Leg je graszoden binnen 24 uur na ontvangst aan en bewaar ze niet in de brandende zon. Zo behouden je zoden de beste kwaliteit en geef je je gazon de best mogelijke start!

Stappenplan voor het aanleggen van graszoden

Nu je weet wat graszoden zijn kan je aan de slag met het leggen van je nieuwe grasveld. Hieronder leggen we alles stap voor stap uit.

Stap 1: ondergrond voorbereiding voor graszoden

Een mooi strak grasveldje krijg je door van te voren de juiste voorbereidingen te treffen. Een goede ondergrond voor je graszoden is de basis voor een gezonde grasmat. Bereid de ondergrond daarom van te voren goed voor. Spit de bovenste laag, minimaal 10 centimeter, om en verwijder stenen, oud gras, het onkruid en kluiten. Maak de bovenste laag goed los, hiermee stimuleer je het bodemleven waardoor de wortels van de graszoden zich goed in de bodem kunnen nestelen. Om de grond op te hogen en je grasveld te egaliseren kan je gebruik maken van teelaarde. Hiermee heb je de minste kans op het verzakken van de grond. Vermeng de bovenste laag met Pokon Gazongrond en gebruik een hark om het geheel te egaliseren. Eventueel kan je ook gebruik maken van een lat of waterpas om de grond mooi strak te trekken.

Voor een mooi strak resultaat is het belangrijk om de ondergrond goed te verdichten. Verdichten is niets meer of minder dan het verminderen van het volume van de aarde. Je kan hiervoor gebruik maken van een wals (eventueel te huur bij de plaatselijke bouwmarkt), maar er overheen lopen met je voeten en goed aandrukken werkt ook prima. Dus stampen maar! Houd hierbij wel rekening met de dikte van de graszoden. Graszoden zijn ongeveer 2-3 centimeter dik. Zorg er bij het walsen dus voor dat de aangestampte bodem 2-3 cm lager ligt dan de aangrenzende delen van de tuin. Hierdoor krijg je na het leggen van de graszoden een mooie overgang.

Stap 2: je graszoden uitrollen

Controleer de grond nog even voordat je graszoden gaat uitrollen. Een licht vochtige grond is perfect. Graszoden houden niet van natte voetjes dus bij te veel vocht zullen ze minder goed aanslaan

Let er bij het uitrollen van de graszoden op dat de grasmatten goed tegen elkaar aan worden gelegd zodat er geen gaten ontstaan. Als het goed is heb je van tevoren de grond goed geëgaliseerd, maar het kan natuurlijk toch gebeuren dat de graszoden toch ongelijk komen te liggen. Ga niet op de grasmat stampen, hiermee beschadig je het gras. Verwijder eventueel overtollige aarde onder de graszode of vul het gat op zodat een strak geheel ontstaat.

Bij het leggen van graszoden zal je waarschijnlijk op een bepaald moment de zode passend moeten maken. Je snijdt dan een stukje van de zode af om alles goed op elkaar aan te laten sluiten. Hiervoor kan je een scherp gekarteld mes gebruiken, maar een gekarteld broodmes werkt ook prima.

Het is belangrijk dat je bij het leggen van de graszoden erop let dat je de naden van de zoden telkens laat verspringen ten opzichte van de naastliggende banen. Dit zorgt er voor dat de grasmatten beter vergroeien met elkaar wat verstevigend werkt en daarnaast oogt het een stuk natuurlijker. Je kan dit vergelijken met het leggen van laminaat, waarbij je de kopse kant ook telkens laat verspringen voor een natuurlijk en bovendien sterker geheel.

Stap 3: graszoden walsen

Nu nog de laatste puntjes op de spreekwoordelijke groene ‘i’ voor je gazon. De graszoden liggen op hun plek. Nu is het nog belangrijk dat ze goed contact maken met de ondergrond zodat het gras goed kan gaan wortelen. Je kan voor het aanrollen van het gras gebruikmaken van een wals. Heb je deze niet, dan kan je ook gewoon je voeten hiervoor gebruiken en het gras voorzichtig aandrukken.

Tip:

Gebruik Pokon Bio Gazonmest en eventueel kalk om je net aangelegde grasveld de juiste start te geven.

Graszoden aanleggen

Stap 4: sproeien

Sproei de matten direct nadat ze zijn gelegd. Til de mat een beetje op om te controleren of je voldoende hebt bewaterd. Je gazon is voldoende bewaterd als de ondergrond goed nat aanvoelt.

De eerste 2 tot 3 weken na het leggen van je gazon moet je de grasmatten vochtig houden. Controleer daarom dagelijks de graszoden en voel of ze droog aanvoelen. In de meeste gevallen zal je het hele gazon dagelijks moeten besproeien om te voorkomen dat het uitdroogt. Vergeet hierbij ook niet de randjes. Deze worden vaak overgeslagen en kunnen juist snel uitdrogen. Een schepje grond op de buitenste randen van de graszoden helpt tegen uitdroging van je gazon bij warm weer. Bij hoge temperaturen kan het soms zijn dat je 2 keer per dag moet sproeien om uitdroging van je grasmat te voorkomen. Het sproei werk in deze periode is heel belangrijk voor het wortelen en aanslaan van je grasmat. Na 2 tot 3 weken kan je het sproeien afbouwen, maar blijf je nieuwe gazon de eerste 6 weken goed in de gaten houden en regelmatig sproeien.

Sproei niet midden op de dag, maar bij voorkeur in de ochtend als de zon nog laag staat. Midden op de dag verdampt het water snel en heeft een sproeibeurt dus minder effect. Ook kunnen de grassprieten onder invloed van de zon en het water verbranden en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Pas op met teveel water. Een te nat gazon is namelijk ook weer een voedingsbodem voor allerlei organismen die je liever niet in je gazon treft.

Stap 5: maaien

Als de graszoden eenmaal goed zijn aangeslagen zal het gras gaan groeien. Afhankelijk van het seizoen zal het gras sneller of langzamer groeien. Wanneer het gras voor het eerst gemaaid moet worden is dus ook niet precies te zeggen. Als het gras een lengte van ongeveer 8 cm heeft kan het voor het eerst gemaaid worden. Maai het gras de eerste keer niet te kort, maar houd hiervoor een lengte van minimaal 4,5 cm aan. Je kan het gras hierna geleidelijk korter maaien.

Tip:

Na het leggen van de graszoden mag je er gelijk op lopen, maar doe de eerste 14 dagen wel voorzichtig. Vermijd het lopen op het gras zoveel mogelijk in het begin. Pas na twee weken zijn de graszoden geworteld en mag je intensiever gebruik maken van je nieuwe grasmat.

Het verzorgen van je nieuwe gazon

Zo je gazon is klaar en ligt er lekker strak bij, maar nu aan jou de taak om je het te onderhouden en te zorgen dat het gras groener blijft dan bij de buren. Met een paar simpele verzorgingstips behoud je een frisgroen gazon.

Regelmatig sproeien

In de eerste periode is het belangrijk om vaak te sproeien, zo nodig 2 keer per dag. Zodra de graszoden vastgegroeid zijn, weet je dat het gras geworteld is. Vanaf dat moment hoeft het minder vaak bewaterd te worden. Hiermee voorkom je dat je het gazon verwend en dat de wortels juist zelf op zoek gaan naar water. Besproei daarom na een week of zes alleen indien nodig.

Graszoden regelmatig maaien

Regelmatig grasmaaien is belangrijk voor een mooi gezond grasveld. Dit kan variëren van 1 keer per 2 weken tot meerdere keren per week afhankelijk van het groeiseizoen.

Onderhoudsbemesting

Vier tot zes weken na het leggen kan je het gras weer bemesten. Voor het mooiste resultaat bemest je 3x per jaar, in het voorjaar, in de zomer en in het najaar.

Gazon herstellen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je gazon beschadigd. Een strenge winter, een zwembadje in de zomer, iets te wild voetballen, het zijn allemaal factoren die invloed hebben op je gazon. Gelukkig hebben wij daarvoor de perfecte oplossing. Met Pokon Graszaad Herstel SOS herstel je of Pokon Kale Plekken Hersteller kan je kale plekken doelgericht bijzaaien

Hier vind je meer tips voor een perfect onderhouden gazon.

Grasmaaien

Graszoden online kopen

Wij verkopen graszoden van de hoogste kwaliteit. De graszoden worden direct van de kweker bij jou thuis geleverd. De grasmatten worden dagvers gesneden, maximaal 24 uur voor levering aan huis.

Wat kosten graszoden?

Graszoden
  • Snel in huis en levering op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Groeit goed in de schaduw
Het sterkste gras
De goedkoopste grasrol

Nu weet je alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan met je grasmat. Het enige dat je nu nog moet doen is de grasmatten kopen. Je kan je graszoden eenvoudig bestellen via onze online webshop. Wij doen er alles aan om je grasmatten zo snel mogelijk bij jou thuis te leveren. Zo kan jij binnen no-time genieten van een stralend groen gazon! Voor het leggen van je gazon met graszaad helpen we je graag verder in onze blog over gras zaaien.

Zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Je kan er ook voor kiezen om deze klus aan ons uit te besteden. Informeer naar de mogelijkheden.

Bekijk hier 10 gazon voorbeelden
Geschreven door: Wouter Productspecialist