Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Last van onkruid in je gazon? Probeer deze tips!

23 februari 2022
Leestijd: 10 minuten

Onkruid in het gazon is een doorn in het oog van elke trotse gazon-eigenaar. Jij wil graag een mooi, groen grasveld in je tuin, geen veldje vol mos, klaver en paardenbloemen. Helaas is onkruid vaak hardnekkig en verdwijnt het niet zomaar uit jouw tuin.

Tijd voor actie dus! Maar hoe pak je onkruid nou het beste aan? En hoe zorg je ervoor dat het niet binnen no time weer allemaal terug is? Daar helpen we je graag bij. Met onze handige tips kun je onkruid in je gazon bestrijden én zorgen we ervoor dat het onkruid je gazon niet direct weer overneemt.

Hoe ontstaat onkruid in je gazon?

Onkruid verschijnt natuurlijk niet magisch in je gazon. De zaadjes van het onkruid worden door mensen, dieren en de wind meegenomen naar jouw tuin. Hier kun je zelf weinig aan doen. Dit betekent niet dat het onkruid ook meteen de kans krijgt om te wortelen in jouw grasveld. Hiervoor zijn de omstandigheden van je gazon erg belangrijk. Hoe meer kale plekken er in jouw gazon te vinden zijn, hoe groter de kans is dat hier onkruid gaat groeien.

Ook andere omstandigheden dragen hier aan bij. Vaak groeit onkruid in minder gunstige omstandigheden dan gras. Dat betekent dat het onkruid je gras snel kan verdringen, gewoon omdat het minder veeleisend is. Zo groeit mos heel goed op schaduwplekken, terwijl gras hier meer moeite mee heeft. Ook in een vochtige omgeving doet mos het goed. En op een bodem met te weinig voedingsstoffen groeit onkruid ook beter dan gras. Hoe minder gezond je grasveld dus is, hoe meer kans onkruid krijgt.

Herken de soorten onkruid in je gazon

Om mos en onkruid in je gazon te bestrijden is het handig om te weten met welk type onkruid je precies te maken hebt. Hoewel veel soorten onkruid op een vergelijkbare manier te verwijderen zijn, zit er wel verschil tussen soorten. Ook werken producten zoals Pokon Onkruid Weg! wel tegen weegbree, madelief en witte klaver, maar niet tegen mos en verschillende soorten kruipend onkruid in je gazon. Daarom is de eerste stap bij mos en onkruid verwijderen uit je gazon het herkennen van het plantje waar je mee te maken hebt. Bovendien kan het type onkruid je wat vertellen over de manier waarop je het onkruid later kunt voorkomen.

Soorten onkruid in jouw gazon

Mos
Mos

Mos wordt vaak apart genoemd als het om onkruidbestrijding gaat. Mos is dan ook zeker een vervelend plantje om tegen te komen in je gazon. Het zachte plantje verstikt het gras eronder en neemt je hele gazon over. Je herkent mos aan de vele kleine plantjes die heel dicht op elkaar staan.

Klaver
Klaver

Het vinden van een klavertje vier wordt gezien als een teken van geluk, maar als je klaver in je gazon ontdekt ben je alles behalve gelukkig. Klaver groeit snel en voor je het weet staat je hele tuin ermee vol. Je herkent klaver aan de blaadjes in een soort hartjesvorm, waarvan er meestal drie aan een stengel zitten.

Paardenbloemen
Paardenbloemen

Kinderen vinden paardenbloemen vaak geweldig, doordat je de pluisjes met zaadjes van een uitgebloeide bloem kunt wegblazen. Maar juist dit wil je niet in je tuin, want dan verspreidt de bloem zich veel te snel. Je herkent paardenbloemen aan hun gele bloem en de blaadjes die als een rozet op de grond liggen.

Madeliefjes
Madeliefjes

Madeliefjes zien er met hun witte blaadjes en gele binnenkant erg lieflijk uit. De rozetten op de grond verstikken echter je groene gras. Daarom kun je ook madeliefjes beter uit je gazon verwijderen. Wanneer madeliefjes eenmaal in je gazon zitten is het moeilijk deze te verwijderen, voorkom dit dus.

Boterbloem
Boterbloem

Boterbloemen zien er erg vrolijk uit. De gele bloempjes geven je grasveld een zomers kleurtje. Maar helaas zijn ze schadelijk voor andere planten en gras. Je herkent boterbloemen aan hun behaarde bloemsteel en goudgele bloemen. Kruipende boterbloem heeft dezelfde soort bloemen, maar heeft langere uitlopers.

Naast deze bekende soorten onkruid zijn er nog veel meer soorten onkruid die je in jouw tuin kunt tegenkomen. Onder andere straatgras, zevenblad, hagewinde en diverse soorten netels en distels kunnen in je gazon de kop op steken.

Tijd voor actie! Zo verwijder je onkruid uit je gazon

Als je hebt vastgesteld welk soort onkruid jouw gazon terroriseert, is het tijd om actie te ondernemen. De eerste stap is het verwijderen van het onkruid uit je gazon. Onkruid bestrijden kan op twee manieren:

  • Handmatig
  • Met onkruidverdelger
Onkruid verwijderen uit gazon

Handmatig onkruid verwijderen

Het handmatig verwijderen van onkruid is een klusje waar veel mensen niet op zitten te wachten. Toch is het handmatig aanpakken van de indringers erg effectief. Met de hand of met een onkruidsteker ga je grondig te werk. Bovendien beschadig je op deze manier geen andere planten. Zorg ervoor dat je bij het verwijderen van het onkruid de hele wortel van de plant verwijdert. Zo verklein je de kans dat het onkruid snel de kop weer opsteekt. Het kan ook helpen om je gazon te verticuteren. Hiermee verwijder je bijvoorbeeld effectief mos.

Met onkruidverdelger aan de slag

Onkruid bestrijden in je gazon kan ook met een onkruidverdelger. Er zijn diverse producten voor dit klusje op de markt. Zorg ervoor dat je altijd een bestrijdingsmiddel kiest dat je gras niet aantast. Anders ben je niet alleen het onkruid, maar ook je prachtige gras kwijt. Dat is natuurlijk precies niet de bedoeling. Gebruik bij het bestrijden van onkruid of mos in je gazon bijvoorbeeld Pokon Onkruid Weg!, Pokon Mos Weg! of Pokon Onkruid en Mos Weg!, een 2-in-1 pakket. Dit zijn niet alleen onkruidbestrijders, maar bevatten ook gazonmest. Hierdoor herstelt je gazon zich sneller en krijgt nieuw onkruid minder kans.

Onkruid bestrijden met andere middeltjes

Misschien heb je wel eens gehoord over onkruid in je gazon bestrijden met azijn. Of ben je benieuwd naar onkruid in je gazon bestrijden met MCPA. Hierover kunnen we duidelijk zijn: niet doen! Zowel azijn als MCPA zijn schadelijk voor het milieu en mogen daarom niet gebruikt worden als bestrijdingsmiddel in de tuin. Je kunt beter voor een goedgekeurd bestrijdingsmiddel kiezen. Dat is beter voor het milieu, voor je eigen gezondheid én voor je gazon.

Het onkruid is weg, en nu?

Je hebt het onkruid met de hand of met een bestrijdingsmiddel verwijdert, maar nog steeds ligt je gazon er niet bij zoals je zou willen. In plaats van al dat onkruid zie je nu lelijke kale plekken in je grasmat zitten. Gelukkig is dit makkelijk te herstellen. Jouw gazon heeft gewoon wat extra aandacht nodig. Zaai de kale plekken opnieuw in of gebruik Pokon Kale Plekken Hersteller. Voor je het weet heb jij weer een prachtig groen gazon in je tuin liggen.

Houd het onkruid weg

Nu je grasveld onkruidvrij is, wil je dat graag zo houden. Onkruid helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt veel doen om het in ieder geval tot een minimum te beperken. Goed voor je gazon zorgen is hierbij het belangrijkste. Hoe dichter en gezonder je gazon is, hoe minder kans onkruid heeft om zich te verspreiden.

Gazon onderhoud bestaat uit een aantal belangrijke stappen. Gras maaien, bemesten, verticuteren, besproeien en bekalken horen hier allemaal bij. Ook kun je, door te kijken naar welk type onkruid in je gazon groeit, achterhalen waar jouw gras behoefte aan heeft. Zo groeit mos goed op schaduwplekken, terwijl klaver goed gedijt op een grond met weinig stikstof. Door deze specifieke problemen aan te pakken, geef je het onkruid minder kans.

Wil jij ook aan de slag met het verwijderen van onkruid in je gazon, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag om van je gazon weer een heerlijk groen stukje tuin te maken!

Videos
Geschreven door: Lars Productspecialist