Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Hortensia's drogen? Volg deze tips!

3 augustus 2022
Leestijd: 7 minuten

Hortensia's staan schitterend in je tuin, maar de bloemen zijn ook erg geschikt om als droogbloemen in huis te gebruiken. Hiervoor hoef je geen speciaal boeket te kopen, maar je kan gewoon de bloemen van je eigen hortensia drogen. Hortensia bloemen drogen is gelukkig niet zo moeilijk en kan je dit dus prima zelf doen. Binnen no time heb je dan schitterende hortensia droogbloemen in je huis staan.

Wil jij ook graag aan de slag met het drogen van hortensia bloemen? We leggen je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.

Welke hortensia's zijn geschikt om te drogen?

In principe zijn de bloemen van iedere hortensiasoort geschikt om te drogen. Het drogen van de bloemen van een boerenhortensia komt het meest voor. Deze hortensia’s zijn er in veel verschillende kleuren en zorgen zo voor een kleurrijk, vrolijk eindresultaat. Wil je graag een speels droogboeket? Door gedroogde pluimhortensia’s toe te voegen wordt het geheel minder statisch wat zorgt voor leuke afwisseling. Vergeet ook niet de opvallende sneeuwbalhortensia. Met de grote, meestal witte, bloemen zorg je voor een echte eyecatcher in jouw huis.

Hortensia drogen

Wanneer knip je hortensia bloemen af om te drogen?

Als je hortensia bloemen wilt drogen, heb je natuurlijk wel mooie bloemen nodig. Het lijkt misschien logisch om dit te combineren terwijl je de hortensia gaat snoeien, maar dat is niet het beste idee. Je hortensia snoeien doe je namelijk het beste net na de winter. De bloemen om te drogen knip je juist aan het eind van de zomer af. Laat de bloemen die je niet wilt gebruiken aan de hortensia zitten. Deze beschermen de plant in de winter tegen vorst, waardoor je ook volgend jaar weer geniet van een schitterende hortensia.

De bloemen die je gaat drogen knip je het beste in september of oktober af. Kijk, voel en luister naar de bloem om te bepalen of deze geschikt is als droogbloem. Bruine bloemen zijn niet geschikt. Deze kan je dus laten hangen. De bloemen die nog wel mooi gekleurd zijn, moet je even nader inspecteren. Dit doe je door te luisteren en te voelen. De blaadjes moeten hard en stug aanvoelen. Ook de binnenste blaadjes van de bloem moeten zo voelen. Bovendien moet je ze een beetje horen ritselen als je zachtjes in de bloem knijpt. Ritselt de bloem niet? Dan moet je nog even wachten.

Heb je mooie hortensia bloemen gevonden om te drogen? Dan knip je de bloemen het liefst op een zonnige, droge dag af. Wacht hiermee niet tot 's avonds, maar doe dit bij voorkeur in de ochtend of middag. Het is het meest ideaal als het vochtgehalte in de lucht minimaal is, dan kan je de hortensia bloemen het beste drogen.

Hoe droog je de hortensia bloemen?

Nu je de geschikte hortensia bloemen afgeknipt hebt, is het tijd om de hortensia te drogen. Hier zijn verschillende manieren voor. Welke manier je ook kiest, het is aan te raden om de bladeren van de stengel te verwijderen. Dan drogen de bloemen het mooiste in.

In een klein laagje water

Een van de gemakkelijkste manieren om hortensia's te drogen, is in een vaas met een klein laagje water. Je zet de bloemen in de vaas en vult het water niet meer bij. Zet de vaas op een donkere, koele plek. Door het water drogen de hortensia's heel langzaam op, waardoor ze erg mooi blijven en hun kleur zoveel mogelijk behouden. Je hebt hier verder eigenlijk geen omkijken naar. Wel heb je wat geduld nodig voordat de bloemen helemaal opgedroogd zijn.

Ondersteboven drogen

Heb je wat minder geduld? Hang de bosjes hortensia dan ondersteboven te drogen. Je bindt de takken met touwtjes of lintjes bij elkaar en hangt ze vervolgens op een warme plek. Hang ze liever niet direct boven de verwarming of in de zon, omdat ze hierdoor hun kleur wat sneller verliezen. De lucht neemt het vocht uit de hortensia bloemen snel op en binnen zo'n 48 uur heb jij prachtig gedroogde hortensia bloemen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid van de gekozen plek kan het droogproces soms iets langer duren.

Hortensia ondersteboven drogen

Met zand, kattengrit of silica gel

Voor bovenstaande methodes heb je eigenlijk niets nodig wat je niet in huis hebt. Wil je iets meer moeite steken in het drogen van de hortensia's? Dan kan je ervoor kiezen om de bloemen te drogen in zand, kattengrit of silica gel. Al deze materialen nemen het vocht uit de bloemen op en zorgen ervoor dat de natuurlijke kleur van de hortensia zo goed mogelijk bewaard blijft.

Voor deze manier van hortensia drogen knip je de stengels van de bloemen zo kort mogelijk af. Daarna leg je de hortensia bloemen om te drogen in een luchtdichte doos met het zand, het kattengrit of de silica gel. Bedek de bloemen voorzichtig met het materiaal en sluit de doos. Na ongeveer een week zijn de bloemen goed gedroogd en haal je ze uit de doos. Je zult zien dat de bloemen schitterend ingedroogd zijn en hun kleur goed hebben behouden.

Niet drogen, wel lang houdbaar met glycerine

Drogen is niet de enige manier waarop je hortensia bloemen kunt behouden. Door de bloemen in een mengsel van glycerine en lauw water te zetten, zorg je ervoor dat ze lange tijd mooi blijven. Je mengt twee delen lauw water met één deel glycerine. Daarna zet je de stengels net zolang in het mengsel totdat de stelen en bloemblaadjes vettig en soepel aanvoelen. Nu zijn de bloemen lange tijd houdbaar en kunnen zelfs jaren mooi blijven. Bij het behandelen van de bloemen met glycerine verkleuren de bloemen wel, maar dit kan juist een mooi effect hebben.

Droogbloem toppers
 • Hortensia direct vanaf de kwekerij
 • Veilig betalen, ook achteraf
 • Bezorging in heel NL & BE
Mooie grote knoppen
Boerenhortensia wit
9,99
Op voorraad
Witte bloemtrossen
Kleurrijke plant

Hortensia's gedroogd? Geef ze een nieuw kleurtje!

Na het hortensia drogen is het mogelijk om de bloemen van een nieuw kleurtje te voorzien. Dit werkt het beste met lichtgekleurde bloemen, zoals witte hortensia's of lichtroze bloemen. Je dompelt de gedroogde hortensia onder in een badje met aangelengde textiel verf. Daarna hang je ze ondersteboven op, zodat de verf kan uitlekken en drogen. Tijdens het drogen neemt de kleur iets aan intensiteit af, maar je houdt er sowieso prachtig gekleurde bloemen aan over.

Hortensia's drogen: een stappenplan

Wil jij ook hortensia's drogen? Volg dan dit eenvoudige stappenplan!

 1. 1.

  Wacht op het juiste moment om de bloemen af te knippen. September en oktober zijn geschikte maanden.

 2. 2.

  Knip de mooiste bloemen af zodra ze 'knisperen'. Verwijder de blaadjes van de steel.

 3. 3.

  Vul een vaas met een klein laagje water en plaats de hortensia's hier in. Of kies een van de andere manieren om de hortensia's te drogen.

 4. 4.

  Wacht tot de bloemen uit zichzelf indrogen. Dit kan, afhankelijk van de luchtvochtigheid, een paar weken duren.

 5. 5.

  Geniet van je eigen prachtige droogbloemen!

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!

Heb je hulp nodig bij het drogen van hortensia's of heb je een andere vraag over je tuin? Neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag bij met tips, het juiste gereedschap en al onze kennis. Zo zorgen we samen voor jouw prachtige tuin, precies zoals jij het wilt!

Geschreven door: Wouter Productspecialist