Je hortensia snoeien, een van de vele tuinklusjes, maar hoe pak je dat aan? Hortensia’s zijn snelle groeiers. Soms worden ze wel 1,5 tot 3 meter hoog! Om te voorkomen dat je hortensia andere tuinplanten overschaduwt, is snoeien dus goed. Bovendien geldt: snoeien is bloeien! Want een hortensia snoei je niet alleen om haar niet te groot te laten worden. Je snoeit ook om je plant zoveel mogelijk te laten bloeien. Snoeien is dus een belangrijk onderdeel van je hortensia verzorging. In deze blog staan een aantal snoeitips waarmee je ieder jaar weer het beste uit je hortensia haalt!
De hortensia is er in verschillende soorten en maten. Ze zijn er in alle kleuren waaronder blauw, paars, rood, wit, roze of zelfs verkleurend! Naast de welbekende boerenhortensia kan je ook kiezen voor een witte sneeuwbalhortensia (Hydrangea 'Annabelle') of een langbloeiende hortensia. Sneeuwbalhortensia's staan bekend om hun karakteristieke ronde bolvormige bloemen.
Misschien heb je wel een bijzondere variant zoals de pluimhortensia met haar langwerpige puntvormige bloemen in de tuin staan, een klimhortensia of de eikenbladhortensia met haar bijzondere herfstkleur. De hortensia staat het liefst beschut in de schaduw, maar er zijn ook varianten die het goed doen in de zon. Als je weet welke hortensia jij in de tuin hebt staan, kunnen we gaan kijken hoe je deze hortensia het beste kan snoeien.
De meeste hortensia soorten bloeien op oud hout (ook wel tweejarig hout genoemd). Dat betekent dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. Er zijn ook hortensia’s die op jong hout bloeien (ook wel éénjarig hout genoemd). Dat betekent dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia dit jaar gevormd heeft.
Om het je wat makkelijker te maken, vind je hieronder een lijstje met hortensia’s die op oud hout bloeien en een lijstje met hortensia’s die op jong hout bloeien. Heb je toch nog vragen over de eigenschappen van je hortensia? Neem dan gerust contact met ons op!
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst. Kies daarom een periode zonder vorst om dit klusje te klaren.
Vaak wordt er gekozen om de uitgebloeide bloemen in het najaar af te knippen. Toch kan je dit beter niet doen. Wij adviseren om de uitgebloeide bloemen de hele winter te laten zitten. Deze beschermen de plant tegen vorst en zijn ook nog eens mooi om naar te kijken!
Veel mensen vinden het snoeien van hortensia’s die op jong hout bloeien makkelijk omdat je deze maar op één manier snoeit. Toch is het snoeien van hortensia’s die op oud hout bloeien net zo makkelijk. Maar voordat je je snoeischaar pakt, moet je dus eerst even weten of jouw hortensia op oud hout of op nieuw hout bloeit.
Goed tuingereedschap is het halve werk. Ook bij het snoeien van je hortensia is het daarom belangrijk dat je een scherpe snoeischaar gebruikt. Met de scherpe messen van je snoeischaar maak je mooie rechte snedes in de takken. Bij het gebruik van een botte snoeischaar kunnen rafelige randen ontstaan. Deze ‘wondjes’ zijn de ideale broedplaats voor schimmels en plagen. Hiermee maak je de plant dus kwetsbaar en vatbaar voor ziektes. Onze snoeischaren hebben mooie scherpe messen, de handgrepen zijn ergonomisch gevormd, ze liggen goed in je hand en tijdens het knippen worden je polsen nauwelijks belast. Succes verzekerd!
Een hortensia die bloeit op oud hout hoef je eigenlijk niet te snoeien. Het enige echt noodzakelijke klusje is het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Hortensia's kunnen behoorlijk groot worden, daarom kan het in sommige gevallen nodig zijn om haar te snoeien. Een hortensia die op oud hout bloeit, snoei je in twee stappen:
Knip na de winter (in maart of april) uitgebloeide bloemen weg tot net boven de al gegroeide bladknoppen. Als je snoeit na de winter heb je in de winter toch nog een volle plant met geelbruine tot donkerbruine bloemen die er ook mooi uitzien als het ijzelt of sneeuwt. Daarnaast heeft snoeien na de winter als voordeel dat eventuele nieuwe scheuten niet alsnog bevriezen.
Knip daarna een derde van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af zodat de hortensiastruik mooi verjongt. Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Wil je je hortensia wat rigoureuzer snoeien omdat ze erg groot is geworden? Knip dan een helft van de oudere takken tot 10 cm boven de basis van de plant af en volgend jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen ontstaan dit jaar geen bloemen. Op de gesnoeide takken ontstaan dit jaar geen bloemen. Het jaar erna snoei je de andere helft van je plant op deze manier.
Heb je een hortensia die op jong hout bloeit? Dan hoef je je hortensia maar op één manier te snoeien. Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden. Dit voorkomt eventuele schade aan het vaatstelsel van de plant. Na het snoeien vormt je hortensia nieuwe takken waarop bloemen komen die dit jaar bloeien. Wil je je hortensia iets minder rigoureus snoeien? Knip de takken dan iets minder kort af. Zo behoudt je hortensia hoogte.
Gebruik voor het snoeien van je hortensia een Snoeischaar professioneel rood
Geef je hortensia na het snoeien wat hortensia voeding zodat ze extra goed groeit
Heb je na het lezen van onze snoeitips toch geen zin om tijd te besteden aan het snoeien van een hortensia? Geen nood! De eikenbladhortensia uit ons assortiment hoeft niet gesnoeid te worden en heeft bovendien bladeren die in de herfst prachtig purperrood kleuren. Is je eikenbladhortensia na een tijdje toch te breed? Steek dan de worteluitlopers voor een deel uit.
Gooi snoeiafval van je hortensia niet weg! Je kan er leuke dingen mee doen. De uitgebloeide bloemtrossen gebruik je in een droogboeket of leg je in een mooie schaal. En van de afgeknipte takken maak je heel eenvoudig hortensia stekjes! Zo verras je iemand met jouw groene vingers door hem of haar je eigen stek cadeau te geven! Je hortensia stekken doe je zo:
Knip de afgeknipte hortensia takken in stukken van 10 tot 15 cm lang
Verwijder de onderste blaadjes van de stekjes
Doop je de onderkant van ieder stekje even in Pokon Stekpoeder
Zet je stekjes in potjes met Pokon Zaai- en stekgrond Bio
Dek de potjes af met een plastic zakje om teveel verdampen van water te voorkomen
Zet de stekjes op een schaduwrijke, lichte plek neer
Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast geworden over de hortensia? We helpen je ook graag verder met advies over het planten en het verplanten van hortensia's. Meer fan van andere tuinplanten? Kijk ook eens bij onze struiken en heesters.