Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Een hortensia snoeien doe je zo!

9 december 2020
Leestijd: 8 minuten

Hortensia’s zijn snelle groeiers. Soms worden ze wel 1,5 tot 3 meter hoog! Om te voorkomen dat je hortensia andere planten overschaduwt, is snoeien dus goed. Bovendien geldt: snoeien is bloeien! Want een hortensia snoei je niet alleen om haar niet te groot te laten worden. Je snoeit ook om je plant zoveel mogelijk te laten bloeien. In deze blog staan een aantal snoeitips waarmee je ieder jaar weer het beste uit je hortensia haalt!

Wat voor hortensia heb ik?

Om te weten hoe je je hortensia het best snoeit, bepaal je eerst wat voor soort hortensia je hebt. De meeste hortensia soorten bloeien op oud hout (ook wel tweejarig hout genoemd). Dat betekent dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia in het jaar daarvoor gevormd heeft. Er zijn ook hortensia’s die op jong hout bloeien (ook wel éénjarig hout genoemd). Dat betekent dat er bloemen ontstaan op takken die de hortensia dit jaar gevormd heeft.

Hortensia’s snoeien. Moeilijk of makkelijk?

Veel mensen vinden het snoeien van hortensia’s die op jong hout bloeien makkelijk omdat je deze maar op één manier snoeit. Toch is het snoeien van hortensia’s die op oud hout bloeien net zo makkelijk. Maar voordat je je snoeischaar pakt, moet je dus eerst even weten of jouw hortensia op oud hout of op nieuw hout bloeit.

Om het je wat makkelijker te maken, vind je hier een lijstje met hortensia’s die op oud hout bloeien en een lijstje met hortensia’s die op jong hout bloeien. Heb je toch nog vragen over de eigenschappen van je hortensia? Neem dan gerust contact met ons op!

Top 3 hortensia’s die op oud hout bloeien

Hortensia bloei op oud hout

2 hortensia’s die op jong hout bloeien

Hortensia bloei op nieuw hout

Ik heb een hortensia die op oud hout bloeit. Hoe moet ik dan snoeien?

Een hortensia die op oud hout bloeit, snoei je in twee stappen:

Stap 1

Knip na de winter (in maart of april) uitgebloeide bloemen weg tot net boven de al gegroeide bladknoppen. Als je snoeit na de winter heb je in de winter toch nog een volle plant met geelbruine tot donkerbruine bloemen die er ook mooi uitzien als het ijzelt of sneeuwt. Daarnaast heeft snoeien na de winter als voordeel dat eventuele nieuwe scheuten niet alsnog bevriezen. Maar je kan uitgebloeide bloemen natuurlijk ook al voor de winter wegknippen.

Stap 2

Knip daarna een derde van de oude takken tot 10 cm boven de basis van de plant af zodat de hortensiastruik mooi verjongt. Kies altijd voor de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant of de allerhoogste takken. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!

Wil je je hortensia wat rigoureuzer snoeien omdat ze erg groot is geworden? Knip dan een helft van de oudere takken tot 10 cm boven de basis van de plant af en volgend jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen ontstaan dit jaar geen bloemen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Het jaar erna snoei je de andere helft van je plant op deze manier.

Toppen snoeien

Ik heb een hortensia die op jong hout bloeit. Hoe moet ik dan snoeien?

Heb je een hortensia die op jong hout bloeit? Dan hoef je je hortensia maar op één manier te snoeien. Dat kun je het beste in het voorjaar (in maart of april) doen. Knip de oude takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Daarna vormt je hortensia nieuwe takken waarop bloemen komen die dit jaar bloeien.

Tips:

Hortensia afsnoeien

Weinig tijd om te snoeien? Kies dan voor de eikenbladhortensia!

Heb je na het lezen van onze snoeitips toch geen zin om tijd te besteden aan het snoeien van een hortensia? Geen nood! De eikenbladhortensia’s uit ons assortiment hoeven niet gesnoeid te worden en hebben bovendien bladeren die in de herfst prachtig purperrood kleuren. Is je eikenbladhortensia na een tijdje toch te breed? Steek dan de worteluitlopers voor een deel uit.

Eikenbladhortensia in herfstkleur

Snoeiafval? Daar maak je droogboeketten of nieuwe hortensia’s van!

Gooi snoeiafval van je hortensia niet weg! Je kan er leuke dingen mee doen. De uitgebloeide bloemtrossen gebruik je in een droogboeket of leg je in een mooie schaal. En van de afgeknipte takken maak je heel eenvoudig hortensia stekjes! Zo verras je iemand met jouw groene vingers door hem of haar je eigen stek cadeau te geven! Hortensia stekjes maak je zo:

  • • Knip de afgeknipte hortensia takken in stukken van 10 tot 15 cm lang
  • • Verwijder de onderste blaadjes van de stekjes
  • • Doop je de onderkant van ieder stekje even in stekpoeder
  • • Zet je stekjes in potjes met zaai- en stekgrond
  • • Dek de potjes af met een plastic zakje om teveel verdampen van water te voorkomen
  • • Zet de stekjes op een schaduwrijke, lichte plek neer
Hortensia stekken
Geschreven door: Merel Productspecialist