De kerstman van Tuincentrum.nl Check hier ons kerst assortiment (óók kerstbomen)
Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Hortensia's stekken: hoe doe je dat?

20 juli 2022
Leestijd: 5 minuten

Een hortensia is een prachtige en kleurrijke plant voor in je tuin. Mocht je een hele borderrand vol willen hebben met deze mooie plant, denk dan bijvoorbeeld aan stekken. Met het stekken van hortensia’s zorg je ervoor dat je het aantal hortensiastruiken in je tuin vermeerderd. Dit kan je vrij eenvoudig doen. Wil je weten hoe je dat doet? Wij vertellen het je in deze blog!


Stappenplan

Hortensia’s kan je op twee verschillende manieren vermeerderen. Het kan bijvoorbeeld in de zomermaanden met een zomerstek. Dit is de makkelijkste manier. Een andere manier om je hortensia’s te stekken is afleggen. Dit is een snelle methode, maar het duurt wel langer voordat je een nieuwe plant hebt.

Benodigdheden om een hortensia te stekken

Voordat je gaat beginnen met stekken heb je een aantal spullen nodig. Bij een zomerstek heb je een stek- of snoeischaar, een scherp mes, elastiekjes, plastic zakjes, kweekpotjes en zaai- en stekgrond nodig om te stekken. Eventueel kan je ook stekpoeder gebruiken om de wortels sneller te laten groeien. Voor het afleggen gebruik je een spade en baksteen.

Zomerstek

 1. 1.

  Als eerste kies je de takken die niet gebloeid hebben en bruin en houtig zijn. Kies een tak met minimaal 2 bladparen. Een bladpaar is, zoals de naam al doet vermoeden, 2 bladeren langs elkaar.

 2. 2.

  Knip vervolgens de gekozen takken op 10 centimeter af. Houd 1 centimeter van de stek over onder het onderste bladpaar. Je kan de takken die je wilt gebruiken voor het stekken bewaren in een plastic zakje.

 3. 3.

  Knip dan de onderste bladparen af met een snoeischaar en knip de bovenste bladeren voor de helft af. Via het blad verdampt veel water, door het blad te knippen voorkom je dit.

 4. 4.

  Steek de stekken ongeveer 5 centimeter in de grond, in potjes met stek- en zaaigrond.

 5. 5.

  Zorg ervoor dat je de stekken stevig in de grond drukt en daarna genoeg water geeft.

 6. 6.

  Dek de stekken af met een plastic zak en maak deze vast met een elastiek.

 7. 7.

  Groeien maar! Verderop lees je hoe snel je stek groeit en hoe je hem verder moet verzorgen.

In principe kunnen alle hortensia’s, zoals pluimhortensia’s en sneeuwbalhortensia’s, vermeerderd worden door een zomerstek. Hierdoor is dit ook een eenvoudige manier om je hortensia’s te stekken.

Hortensia stekken zomerstek

Hortensia afleggen

Bij afleggen buig je een hortensia tak naar beneden om vervolgens zand overheen te doen. Voor het afleggen van een hortensia neem je de volgende stappen:

 1. 1.

  Kies een lage tak die al bijna de grond aanraakt. Deze tak heet een aflegger. Maak met een spade de grond onder de tak los.

 2. 2.

  Gebruik een snoeischaar om de aflegger op het gedeelte waar hij de grond raakt 10 tot 15 centimeter vrij te maken van blad.

 3. 3.

  Graaf een gat van 5 centimeter diep en 20 centimeter lang.

 4. 4.

  Plaats de aflegger in het gat en vul het met potgrond of tuinturf.

 5. 5.

  Verzwaar de aflegger door er een baksteen of iets anders zwaars op te plaatsen. Zo voorkom je dat hij omhoog schiet.

 6. 6.

  Tijd om te groeien! Lees hieronder hoe snel de aflegger wortels vormt en wanneer hij klaar is om verplaatst te worden.

Sommige hortensia’s zijn geschikt voor het afleggen, omdat ze buigzamere takken hebben dan andere. Dit zijn onder andere klimhortensia’s, boerenhortensia’s en eikenbladhortensia’s.

Hortensia stekken door afleggen

Wanneer moet je een hortensia stekken?

Over het algemeen kan je een hortensia het hele jaar door stekken. Echter is de beste periode om te stekken in de zomermaanden, van juli tot en met september. In deze periode heeft de stek de beste kans tot overleven. Vandaar dat deze vorm van stekken ook vaak een zomerstek wordt genoemd.

Het afleggen van een hortensia kan wel in alle periodes in een jaar gedaan worden. Er hoeven namelijk geen takken of bladeren volledig afgeknipt te worden. Het enige wat je doet, is een aflegger naar de grond buigen en deze afdekken met potgrond of tuinturf.

Hoe snel groeit een hortensia stek?

Nadat je een hortensia hebt gestekt met een zomerstek zullen na ongeveer drie of vier weken wortels ontstaan in de stek. Hierna kan je het elastiek van de plastic zak halen, maar laat de zak zelf nog even zitten. Knip vervolgens wekelijks een grotere hoek van het zakje af zodat de hortensia kan luchten. Na enige tijd kan je de plastic zak eraf halen.

Bij het afleggen van een hortensia zal er na ongeveer een jaar een nieuwe stek ontstaan. De tak maakt zelf nieuwe wortels aan. Je hebt hier dus geen extra zorg aan. Zodra de stengels wortels heeft (dus ongeveer na een jaar), kan je de tak losknippen en deze stek een nieuwe plek geven in je tuin.

Donkerroze hortensia

Wanneer hortensia snoeien na stekken?

Het is belangrijk om na het stekken de hortensia goed in de gaten te houden. Dit komt omdat de hortensia sterk vermeerdert. De beste maand om een hortensia te snoeien is in maart. Daarnaast kan je in de winter na het stekken ook terugsnoeien, maar niet als het vriest. Wil je hier nog meer over weten? Lees dan onze blog over hortensia snoeien.

Geschreven door: Chevez Productspecialist