Sedumdak onderhoud: tips om je groendak te verzorgen

Sedumdak onderhoud: tips om je groendak te verzorgen

12 oktober 2022
Leestijd: 4 minuten

Een groendak is milieubewust, hip en daardoor razend populair: maar hoe onderhoud je een sedumdak? Een sedumdak is simpel gezegd een dak waar sedum op groeit. Sedum is een sterke tuinplant die tot de vetplantenfamilie behoort. Een groendak is decoratief en biedt een mooi groen uitzicht voor de hele omgeving. Toch staat een groendak vooral bekend om de milieubewuste eigenschappen. Zo stimuleert een sedumdak de biodiversiteit, heeft het een isolerende werking en heb je minder snel wateroverlast.


Er kunnen twijfels ontstaan over de aanleg van een sedumdak door het mogelijke onderhoud. Wie heeft nou zin om telkens het dak op te klimmen om de plantjes te verzorgen? Gelukkig is het onderhoud van een sedumdak minimaal. Wij leggen je uit wat je moet doen om jouw groene dak gezond te houden.

Sedumdak detail

Sedumdak: het reguliere onderhoud

Het is zo ver: je gaat een sedumdak aanleggen. Je kan sedummatten kopen of gebruik maken van kant en klare sedumcassettes. De sedumplanten zijn nagenoeg zelfvoorzienend. Het onderhoud van een sedumdak is daardoor minimaal. Tweemaal jaarlijks onderhoud is wel noodzakelijk voor de gezondheid van jouw groene dak. De belangrijkste taken zijn het bemesten en het schoonhouden en controleren van de grindstrook en afvoer.

Sedumdak bemesten

Strooi twee keer per jaar, eens in het voorjaar en eens in het najaar, sedum mestkorrels op het sedumdak. Doe dit het liefst tijdens of kort voor een regenbui om ervoor te zorgen dat de korrels goed worden opgenomen. Is het lang droog na het geven van de voeding? Besproei dan je dak na het bemesten.

Grindstrook en afvoer schoonmaken en controleren

Om te zorgen dat jouw groene dak in topconditie blijft is het verstandig om twee keer per jaar de grindstrook en afvoer schoon te maken. Controleer de afvoer en het bolrooster. Verwijder bladeren en plantjes die mogelijk tot verstoppingen kunnen leiden. Verwijder eventueel onkruid en dode plantjes. Is jouw sedumdak volop aan het groeien en groeien de plantjes over de grindstrook heen? Knip dan de randen netjes bij voor een strak resultaat.

Sedumdak schuur

Externe factoren bij het onderhouden van een sedumdak

De omgeving heeft invloed op hoeveel onderhoud jouw sedumdak nodig heeft om er netjes en verzorgd bij te liggen. Staan er veel bomen rondom het dak? De kans is dan groot dat er veel onkruid zal groeien tussen de sedumplanten en de grindstrook. Verwijder het onkruid in dit geval wat vaker om te voorkomen dat het dak wordt overwoekerd door ongewenste planten.

Controleer ook de afvoer en het bolrooster wat vaker wanneer er veel bomen in de buurt van het sedumdak staan. Verdwaalde blaadjes kunnen de afvoer verstoppen.

Bewatering van een sedumdak

Sedum is een sterke plant die goed bestand is tegen lange periodes zonder water. Een volledig volgroeid en geworteld sedumdak hoef je in principe nooit water te geven. Kleurt jouw sedumdak rood in de zomer? Dit is een teken dat het groene dak wat extra bewatering nodig heeft. De sedumplanten kleuren ook mee met de seizoenen en zullen in de herfst rood kleuren. In dit geval is er geen sprake van watertekort.

Een sedumdak dat net is aangelegd, vereist ook wat extra bewatering. Geef daarom jouw nieuwe sedumdak in droge periodes regelmatig water.

Sedumdak herstellen

Kom je tijdens het onderhoud erachter dat er kale plekken zijn ontstaan in je sedumdak? Geen zorgen: een sedumdak kan je makkelijk zelf herstellen. Plaats plantjes die je langs de zijkanten hebt afgeknipt in de kale plekken om ze op te vullen. Heb je last van grotere kale plekken? Plaats een nieuw stuk sedum en het dak zal vanzelf weer tegen elkaar aan groeien.

Sedumdak blauwe lucht

Nu je weet hoe je een sedumdak kan onderhouden, ben jij er klaar voor om jouw groene dak aan te leggen. Wist je dat je in veel gemeenten een sedumdak subsidie aanvragen kan? Een sedumdak is een makkelijke manier om te vergroenen en daar dragen veel gemeenten graag een steentje aan bij. Dus waar wacht je nog op? Hop aan de slag!

Geschreven door: Lars Productspecialist