Steeds meer mensen kiezen ervoor om een sedumdak aan te leggen. Dat is ook niet gek, als je weet welke voordelen zo'n groen dak met zich meebrengt. Zo helpt sedum dakbedekking bij de isolatie van je woning, ziet het er mooi uit, absorbeert het regenwater én filtert het de lucht. Bovendien is een sedumdak aanleggen een leuke klus die je erg goed zelf kan uitvoeren. Wil jij ook graag genieten van de voordelen van een mooi groen dak? We leggen je stap voor stap uit hoe je deze klus het beste aanpakt.
Bij het aanleggen van een sedumdak is een goede voorbereiding noodzakelijk. Allereerst moet je weten of jouw dak geschikt is voor de aanleg van een sedumdak. Sedum op een plat dak is het makkelijkste aanleggen. Bij sedum op een schuin dak moet je rekening houden met het verschuiven van de sedum en een gevaarlijkere werkomgeving. Deze klus is dan ook wat lastiger en minder geschikt om zelf uit te voeren. In dit artikel focussen we ons daarom op het plaatsen van sedum op een plat dak.
Tijdens het aanleggen van het sedumdak moet je het dak op. Dat kan natuurlijk alleen als je er zeker van bent dat dit veilig is. Jouw dak en de dakconstructie moeten ook sterk genoeg zijn voor het gewicht van de sedumlaag. Met name als het flink geregend heeft, kan deze laag behoorlijk wat wegen. Twijfel je hierover? Laat dit dan eerst controleren door een bouwkundig adviseur. Breng ook alvast in kaart waar afvoerleidingen zich bevinden. Deze moeten vrij toegankelijk blijven. Hiervoor kan je een bolrooster of een bladvanger op de afvoeren plaatsen. Veeg het dak ook alvast schoon met een zachte bezem, zodat je eventuele beschadigingen direct ziet zitten. Beschadigingen moeten eerst verholpen worden, voordat je aan de aanleg van je groene dak begint.
Het aanleggen van een sedumdak kan met behulp van sedumtrays of met sedummixmatten. Een sedumdak aanleggen met sedummixmatten kost wat meer tijd dan de aanleg met sedumcassettes. Wel zijn sedummatten eenvoudiger op maat te maken dan sedumcasettes. Vooral bij afwijkende vormen zijn sedummatten eenvoudiger goed op maat te snijden dan sedumcasettes. Het is ook mogelijk om met losse sedum stekken te werken, maar dit kost wel aanzienlijk meer tijd. Waar je uiteindelijk voor kiest, is afhankelijk van jouw eigen voorkeur.
Een goed aangelegd sedumdak kan tientallen jaren blijven liggen. Daarbij is het wel belangrijk dat de dakconstructie beschermd wordt tegen de wortels van de planten om lekkages te voorkomen. Daarom begin je altijd met de aanleg van beschermdoek. Je legt dit folie in banen aan, waarbij je van dakrand tot dakrand werkt. De banen mogen iets overlappen zodat het dak overal goed wordt beschermd. Let er op dat je geen afvoeren afsluit en dat als je banen afsnijdt je de dakbedekking niet raakt.
Bovenop het beschermdoek leg je een drainagemat aan. Deze mat zorgt ervoor dat overtollig regenwater kan worden afgevoerd. Vaak bestaat deze mat uit kleine noppen die een deel van het regenwater vasthouden, terwijl de rest kan wegvloeien. Bovenop de drainagemat leg je een filterdoek. Deze zorgt ervoor dat er geen ander materiaal in de drainagemat terecht kan komen. In ons assortiment hebben we gecombineerde drainagematten, waarbij het filterdoek inbegrepen zit. Dit werkt eenvoudiger, waardoor je sneller klaar bent met de aanleg.
Bij het gebruik van een sedummixmat en onze lichtgewicht oplossing is het raadzaam om hierna het scheidingsprofiel te plaatsen. Dit scheidingsprofiel plaats je tussen het dakgrind en de substraat laag. Het scheidingsprofiel zet je vast op de drainagematten.
Als je met sedumcassettes werkt is een drainagemat met filterdoek niet nodig. Dit zit al in de cassette ingebouwd. Ook de volgende stap, 'een substraatlaag aanleggen', kan je bij het gebruik van sedumtrays overslaan. Ga bij het gebruik van sedumcassettes verder naar stap 5.
De substraatlaag is een van de belangrijkste onderdelen van jouw nieuwe sedumdak. Substraat is namelijk de voedingsbodem voor de planten van jouw groene dak. Ook hechten de wortels zich aan deze laag en zorgt deze voedingsbodem voor voldoende vocht en zuurstof voor de planten. Het aanleggen van de substraatlaag kan met substraatmix of met substraatplaten. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Hierbij leg je eerst substraatplaten neer en vul je de gaten en kieren op met substraatmix. Tijdens het aanleggen van de substraatlaag is het verstandig om werkhandschoenen te dragen. Anders kan je last krijgen van vervelende irritatie en jeuk. Je gebruikt ongeveer 60 liter per m2 substraat.
Bij het aanleggen van de substraatlaag houd je een rand vrij bij de dakrand. Dit wordt een vegetatievrije zone. Deze zone is nodig om je dak en dakrand te beschermen. Ook maakt deze rand het eenvoudiger om het dak te betreden om bijvoorbeeld onkruid te verwijderen. Bovendien kan regenwater door deze vrije zone beter worden afgevoerd, waardoor lekkages voorkomen worden. Houd zo'n 10 tot 30 centimeter vrij voor deze zone. Heb je een dakraam of schoorsteen op je dak? Dan is het verstandig om ook hieromheen een vegetatievrije zone aan te leggen.
Bij het gebruik van ons lichtgewicht groendak maak je bij deze stap gebruik van de meegeleverde substraatplaat.
Na alle voorbereiding en de aanleg van belangrijke onderlagen zijn we nu aangekomen bij de daadwerkelijke aanleg van de sedumplanten. Je begint de aanleg altijd in één van de hoeken van je dak. Daarna is de werkwijze afhankelijk van de door jou gekozen methode.
Onze sedummixmatten worden geleverd op rollen. Je legt de rollen een voor een neer en rolt ze voorzichtig uit. Maak het jezelf makkelijk en klus met twee personen, want samen zijn we sterk! Bij het uitrollen van aaneensluitende rollen zorg je ervoor dat de matten strak tegen elkaar aanliggen. Sedummixmatten zijn goed op maat te knippen of snijden. Eventuele gaten vul je eenvoudig op met een klein stukje sedummat. Dit groeit vanzelf aan elkaar vast. Als je de matten op je dak hebt liggen, druk je ze allemaal goed aan. Zo zorg je ervoor dat de de planten goed contact maken met de substraatlaag en zullen ze beter groeien.
Heb je gekozen voor de aanleg van een sedumdak met cassettes? Dan zitten de planten al vast in een tray. Het enige dat je moet doen is de cassettes netjes op je dak leggen. Sommige systemen klik je aan elkaar, maar dat hoeft niet. Let er in ieder geval op dat je de trays dicht tegen elkaar aan legt. Als je een cassette moet bijsnijden, gebruik je een slijptol of een scherpe zaag.
Nu de planten op je dak liggen, werk je de vegetatievrije zone netjes af. Dit wordt meestal met grind gedaan, hoewel er ook andere opties zijn. Als je meerdere vegetatievrije zones hebt, bijvoorbeeld ook rondom je schoorsteen, vul je deze ook met het gekozen materiaal.
Heeft je dak geen opstaande rand? Maak dan gebruik van een dakrandprofiel om je dak bij de dakgoot netjes af te werken.
Als je het sedumdak hebt aangelegd, moet je nog één belangrijke actie ondernemen. Je moet de planten nu namelijk van voldoende water voorzien. Geef de planten ruim water en controleer of ook de substraatlaag het water heeft opgenomen. Zo hebben de planten de juiste omstandigheden om goed te wortelen. In het begin zal je net aangelegde sedumdak wat extra bewaterd moeten worden. Zeker tijdens droge periodes. Eenmaal geworteld kan het dak korte periode van droogte prima doorstaan. Duurt de droogte lang en verkleuren de plantjes, geef de planten dan maximaal 2x per week water in de avonduren.. Zo krijgen de planten alle kans om goed te groeien en blijft jouw dak de komende decennia mooi groen.
Een sedumdak onderhouden is erg eenvoudig. Nadat je de plantjes de eerste weken van voldoende water hebt voorzien, hebben ze verder maar weinig aandacht nodig. Het is aan te raden om ze twee keer per jaar te bemesten en dan gelijk het dak te inspecteren op onkruid.
Een sedumdak heeft een positieve invloed op de leefomgeving en de biodiversiteit. Daarom geven veel gemeenten een sedumdak subsidie. Zelfs voor het aanleggen van een sedumdak op een schuur kun je soms subsidie krijgen. Of en hoeveel subsidie er beschikbaar is, hangt af van de gemeente waar je woont. Als je een groen dak overweegt, is het dus zeker de moeite waard om je hier even in te verdiepen.
Wil je ook graag een sedumdak aanleggen, maar weet je nog steeds niet zo goed waar je moet beginnen? Of heb je vragen over bepaalde producten voor deze klus? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan voor je klaar en helpen je graag bij het realiseren van zo'n geweldig groen dak.