Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Subsidie aanvragen voor een groen sedumdak

14 oktober 2022
Leestijd: 3 minuten

Een groen dak is goed voor het milieu en daarom kan je in veel gevallen subsidie aanvragen voor je sedum dakbedekking. Deze subsidie is er speciaal voor om mensen aan te moedigen een milieubewust sedumdak aan te leggen. In dit artikel vertellen wij je wat de voordelen zijn van een sedumdak en gaan we dieper in op de subsidies per gemeente.

Waarom subsidie op sedumdaken?

Een sedumdak is een perfecte manier om de omgeving te vergroenen. Het neemt geen ruimte in beslag en daarnaast zorgt het voor een mooi groen uitzicht. Toch is het uiterlijk niet waar het om draait bij een sedumdak. Het grootste en belangrijkste voordeel is namelijk dat een sedumdak goed is voor het milieu. Hier dragen gemeenten graag aan bij en daarom kan je in veel gevallen subsidie aanvragen.

Maar wat doet een groen sedumdak dan precies voor de natuur? Een sedumdak heeft ten eerste een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De plantjes trekken insecten en vogels aan. Daarnaast zorgt een groendak ervoor dat de omgeving minder snel opwarmt. Naast dat dit goed is voor de natuur, levert dit jou ook een groot voordeel: een sedumdak heeft een isolerende werking.

Een ander voordeel is dat sedum veel water vasthoudt. Waar regenwater in andere gevallen direct in het riool verdwijnt, krijgt het zo de tijd om weer opgenomen te worden in de atmosfeer. Hierdoor is de kans op overstromingen kleiner.

Sedumdak balkon

Subsidie sedumdak per gemeente

Door de positieve impact van groene daken, is het in veel gevallen mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van een sedumdak. Er is op dit moment geen landelijke subsidieregeling voor het aanleggen van groene daken. Of jij subsidie kan krijgen, hangt af van de gemeente waarin je woont. Ook de hoogte van de subsidie en de voorwaarden waaraan je moet voldoen zijn afhankelijk van je gemeente. Benieuwd of jij een subsidie kan aanvragen voor een sedumdak? Raadpleeg dan de Energiesubsidiewijzer van MilieuCentraal.

Beginnen met jouw sedumdak

Heb je de keuze gemaakt voor een groen dak? Nadat je bent nagegaan of je subsidie kan aanvragen, is het tijd om jouw sedumdak aan te leggen. Ga jij jouw sedumdak zelf aanleggen? Bestel dan sedummatten en andere benodigdheden, zoals beschermdoek en daktuinsubstraat, eenvoudig online. Ga je liever voor gemak? Kant-en-klare sedumcassettes kopen bespaart je tijd en moeite tijdens het aanleggen en is daarom ideaal voor de beginnende tuinier.

Nu je alles weet over sedumdak subsidie en het aanleggen van je groendak, is het belangrijk te weten hoe je jouw sedumdak moet onderhouden. Sedumdak onderhoud is gelukkig een makkelijk te klaren klusje. Strooi twee keer per jaar sedum mestkorrels, verwijder tegelijkertijd onkruid en voilà! Jouw groene dak is klaar om zijn steentje bij te dragen aan de natuur.

Sedumdak bestsellers
  • Snel in huis, of op afspraak
  • Veilig betalen, ook achteraf
  • Bezorging in heel NL & BE
Stimuleert biodiversiteit
Groen uitzicht
Daktuin element ECO
19,99
Op voorraad
Kant-en-klaar circulair groendaksysteem
Geschreven door: Merel Productspecialist