Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Een zee van bloemen met hortensia's

25 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Al vele jaren behoort de hortensia (Hydrangea in het Latijn) tot 1 van de populairste tuinplanten van Nederland. De populariteit wordt vooral veroorzaakt door de vaak overvloedige bloei en de ruime keuze in soorten die door de jaren heen zijn ontwikkeld.

Hortensia's in de tuin

De 'gewone' hortensia

Nog altijd is de ‘gewone’ boerenhortensia de meeste verkochte hortensia naast alle nieuwe soorten die door de jaren heen aan het hortensia assortiment zijn toegevoegd. Grof gezegd heb je een keuze uit vier type hortensia’s voor in de tuin:

 1. De boeren hortensia

  De boerenhortensia , de 'Hydrangea Macrophylla', is bolbloemig van bloeivorm en ook altijd de populairste bloemvorm van een hortensia geweest. Naast de bolbloemige hortensia bestaan en ook schermbloemige hortensia’s die soms ook wel kransbloeiende hortensia worden genoemd.

 2. De schermbloemige hortensia

  De schermbloemige hortensia’s bloeien niet met hun hele bloem maar maken bloemen in een krans. De krans is gevuld met bolletje die lijken op nog niet open gekomen bloemknoppen maar zijn in feite onderdeel van de bloeiwijze van de plant.

 3. Pluimhortensia

  Een ander hoofdsoort die qua vorm sterk afwijkt van de overige hortensia's is de 'Hydrangea paniculata', ofwel de pluimhortensia. Dit soort wordt gekenmerkt door de driehoekige bloempartij en is er in diverse kleuren. De meest bekende is de Hydrangea paniculata 'Limelight'.

 4. Klimhortensia

  De 'Hydrangea petiolaris' is een zelfhechtende klimplant, net als bijvoorbeeld klimop. Echter waar klimop vaak functioneel gebruikt wordt is de klimhortensia populair vanwege de hoge sierwaarde.

De verschillen qua bloemvorm op een rijtje:

Groenblijvende haag voorbeelden

Verkleuring bloemkleur

Een veel gehoorde opmerking over hortensia’s is het verkleuren van de bloemkleur door de jaren heen. Heel veel mensen weten inmiddels dat dit te maken heeft met de zuurgraad van de grond waarin de hortensia staat. Een blauwe hortensia heeft een relatief zure grond nodig (PH 4 tot 4,5) terwijl dezelfde plant in een minder zure grond roze gaat bloeien.

Deze verkleuring kan zich ook voordoen bij een rode hortensia. Een rode hortensia verlangt ook een niet al te zure grond. Als de rode hortensia in een zure grond geplant wordt kan de kleur meer naar het rood-paars toe gaan en sommige soorten worden volledig paars van kleur door de zure grond.

Hortensia verkleuring

Naast deze verkleuringen op basis van de zuurgraad van de grond zijn er ook soorten die van nature hun kleur veranderen maar dan vaak gedurende hun bloei in de zomer en het najaar. Een goed voorbeeld hiervan is de Hydrangea macrophylla 'Magical Amethyst'. Deze soort verandert gedurende de bloeiperiode, die kan oplopen tot wel 5 a 6 maanden, meerdere malen van kleur.

Naast de ‘standaard’ hortensia kleuren is er ook een heel groot assortiment met bijzondere bloemkleuren of zelfs 2 kleurige bloemen. Buiten alle bijzondere bloemkleuren zijn er ook hortensia soorten die naast de speciale bloemkleur ook een andere bladkleur hebben dan de standaard hortensia. Rood kleurige bladeren of bijna tot zwart aan toe kleurend blad is bij deze soorten absoluut geen teken van ziekte of zwakte maar juist een sierelement wat de plant nog specialer maakt. De 'Hydrangea Black Diamonds' serie is hier een bijzonder goed voorbeeld van. De planten hebben in het voorjaar en de zomer zeer donker, tot bijna zwart kleurig blad met opvallende bladnerven. Buiten de mooie bloemkleur wordt zo ook het blad van de plant tot extra sierwaarde gemaakt.

Verkleurende hortensia's

Tip: Een van de manieren om die mooie bloemenzee te krijgen is door je hortensia regelmatig te snoeien. Hoe je je hortensia het beste snoeit is soortafhankelijk. Sommige soorten bloeien namelijk op oud hout (tweejarig hout) en andere juist op jong hout (éénjarig hout). Bij het snoeien van je hortensia moet je hiermee rekening houden zodat je de plant op de juist manier snoeit. Op onze groenhulppagina: ‘Hortensia snoeien’ geven we tips en adviezen over het snoeien van een hortensia.

Geschreven door: Lika Productspecialist