Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

5 tuinideeën voor nieuwe aanplant in de herfst

26 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

In de herfst is er nog tijd genoeg om je tuin, terras of balkon aan te pakken voordat het winter wordt. Het najaar is zelfs ideaal voor nieuwe aanplant! De grond is nog warm genoeg voor wortelvorming en verder stoor je de haagplanten, bomen, struiken of tuinplanten die je aanplant niet in de groei. Ook is de herfst dé periode om gras te zaaien. Laat je inspireren door onze tuinideeën voor nieuwe aanplant en ga direct aan de slag!

Nieuwe tuinideeën realiseren: de voorbereidingen

Als je tuinideeën realiseert, zorg je er eerst voor dat je tuin er goed bij ligt. Snoei haagplanten, struiken en fruitbomen terug als het nog niet vriest (hoe je fruitbomen snoeit, lees je in onze blog over fruitbomen). Hetzelfde doe je met rozen. Knip uitgebloeide rozen weg en snoei takken terug tot kniehoogte. Knip ook andere bloemen die niet meer mooi zijn weg. Tot slot wied je onkruid en verwijder je afgevallen blad dat op haagplanten, groenblijvende struiken en planten ligt. Nadat je tuin is opgeruimd, zie je goed wat aan vervanging toe is. Je kan er ook voor kiezen tuinplanten en heesters te verplaatsen om ruimte te maken voor nieuwe aanplant. Vergeet bij het aanschaffen van nieuwe planten niet om bijpassende aanplantgrond te koopt.

Voorbereidingen voordat je een nieuw tuinidee realiseert

Ook als je jouw terras of balkon een nieuwe look geeft, kijk je eerst naar wat aan vervanging toe is. Haal boompjes, struiken en planten die je wilt vervangen uit de plantenbakken en maak de bakken schoon. Vervang plantenbakken als het nodig is. Meestal moet een plantenbak 4 tot 5 centimeter groter zijn dan de diameter van de pot waarin je nieuwe plant geleverd wordt. Verder hebben boompjes op stam en struiken waarvan de wortels flink groeien, zoals de rozenstruik een grotere plantenbak nodig. Nu is het tijd om je te laten inspireren door onze tuinideeën voor nieuwe aanplant!

Tuinidee 1: erfafscheiding, zithoek of plantvak creëren met haagplanten

Wil je een deel van je erfafscheiding vervangen of wil je een nieuwe maken? Bekijk dan onze haagplanten die je vanaf oktober in wortelgoed koopt. Wortelgoed zijn haagplanten met kale wortels. Jouw voordeel is dat dit minder kost. De meest populaire haagplant is de groene beukenhaag die tot en met de zomer groen is en in de herfst goudgeel kleurt. Een groene beukenhaag geeft het hele jaar privacy omdat hij in de winter zijn blad behoudt. Houd er wel rekening mee dat het blad in de winter bruin is. Veel tuinliefhebbers vinden dit echter juist decoratief! Een groene beukenhaag kan je ook gebruiken om je terras of een stukje van je tuin af te scheiden en zo een zithoek creëren. Heb je toch liever een wintergroene haag? Kijk dan eens naar de coniferenhaag. Tot slot kan je in de herfst een mooi plantvak maken met buxus waarin je bijvoorbeeld rozen, hortensia’s of lavendel plant.

Een erfafscheiding, een zithoek en een plantvak gemaakt van haagplanten

TIP: Planten in wortelgoed kan je het beste zo snel mogelijk planten. Bewaar de geleverde haagplanten in wortelgoed bij voorkeur niet langer dan 24 uur. Is het buiten wat warmer? Leg de haagplanten dan op een plek in de schaduw waar weinig wind komt of graaf ze tijdelijk in de een gat in de grond in (inkuilen). Geef de planten water zodra de wortels zijn toegedekt.

Tuinidee 2: boom planten in je tuin of plantenbak

Loop je al langer met het idee rond een nieuwe boom in je tuin te planten en raak je dit idee ook na de najaarssnoei en het opruimen van je tuin niet kwijt? Aarzel dan niet langer en plant die boom of dat boompje! Voor iedere tuingrootte hebben we geschikte bomen in ons assortiment. Heb je geen tuin? Geen nood! Voor in een plantenbak op je terras of balkon zijn er verschillende decoratieve sierboompjes. Om je keuze voor een boom makkelijker te maken, hebben we een bomen top 6 voor je samengesteld waarin je de meest populaire bomen vindt.

Houd er bij de keuze van je boom rekening mee dat de hoogte en de vorm van je boom voor een groot deel bepalen waar je boom komt te staan. Zo heeft de magnolia 'Spectrum' wat meer ruimte nodig. Daarom staat deze boom vaak op een open plek in een tuin of op een grasveld. De rode sierappel heeft iets minder ruimte nodig en is ook geschikt voor een kleinere tuin. Bij de 'Elstar' is het zoeken van een passende standplaats eenvoudig. De patio-variant is geschikt voor in een plantenbak op je balkon of terras terwijl de variant op laagstam maximaal 4 meter hoog kan worden en meer ruimte nodig heeft.

Heb je jouw boom gekozen? In deze video leggen we uit hoe je hem plant met behulp van boompalen.

TIP: Meer hulp nodig bij het kiezen van je boom? Gebruik dan onze bomen keuzehulp.

Tuinidee 3: heesters planten in je tuin of plantenbak

Kom je er na het herfstklaar maken van je tuin achter dat je een saai plekje in je tuin hebt dat wel een oppepper kan gebruiken? Haal dan eventuele planten die lelijk zijn geworden uit je tuin en zet er een mooie heester neer. Daarbij kan je kiezen voor groenblijvende heesters, heesters die voor een groot deel van het jaar kleurrijk blad hebben en heesters die bloeien in de winter en het vroege voorjaar. Bekijk voor meer inspiratie onze heester top 5!

De heesters uit onze top 5 zijn prima met elkaar te combineren. Kijk maar eens hoe mooi de bessen van de Skimmia kleuren met het rode blad van de Japanse esdoorn! Daarnaast gaat de Japanse esdoorn ook samen met siergras en leucothoe (druifheide), een andere heester met oranjerood of bont blad. De buxus en de euonymus zijn met donkergroen blad en bont blad eveneens een mooie kleurencombinatie in je border. Wil je trouwens weten hoe je een in een bol gesnoeide buxus kunt aanplanten in je tuin? Lees dan de blog '5 tuinideeën met buxusbollen' en experimenteer maar raak!

Tuinidee 4: border met siergrassen maken

Siergras is een dankbare plant om aan te planten in de herfst omdat het direct resultaat oplevert. De meeste siergrassen bloeien in de herfst zodat je er meteen met volle teugen van geniet. Wanneer je siergrassen die uitbundig bloeien combineert met siergrassen met opvallend gekleurd blad, levert dit een mooi kleurenspel op. De meeste siergrassen zijn wintergroen en veel soorten zijn ook geschikt om in pot te zetten. Kijk maar eens naar de maximaal 30 centimeter hoge schapengras elijah blue. Met blauwachtig blad is het ook een echte blikvanger in je border. Zet dit laagblijvende siergras vooraan in je border zodat het extra goed tot zijn recht komt.

Siergrassen in een border en in een plantenbak

Tuinidee 5: Een groen gazon

Het begin van het najaar is ook de perfecte tijd om met je gazon aan de slag te gaan. Droom je al langer van een frisgroene grasmat? Wacht dan niet langer. In het najaar daalt de buitentemperatuur, maar de grond is nog lekker warm van de zomer. Hierdoor ontstaan de ideale omstandigheden voor het ontkiemen van gras. De perfecte tijd dus om een nieuw gazon in te zaaien of gras te zaaien om je gazon te herstellen na de zomer. Ga je liever voor gemak en lekker snel resultaat? Neem dan ook eens een kijkje bij onze graszoden. Heb je inspiratie gebrek voor je gazon? Bekijk dan onze gazon voorbeelden en laat je inspireren!

Een mooi groen gazon!

TIP: Verwen je nieuwe aanplant met najaarsbemesting! Dat kan met Pokon Tuinmest, een organische meststof die verrijkt is met natuurlijke mineralen. Deze mest verbetert de bodemstructuur en voedt de planten zodat ze beter bestand zijn tegen de kou. Let op! Ook de tuinplanten en bomen die je al had, verdienen een goede najaarsbemesting.

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan hier alle najaarsbloeiers en onze tuin voorbeelden.

Geschreven door: Wouter Productspecialist