Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

6 tips voor de beginnende tuinierder

6 april 2021
Leestijd: 8 minuten

Als je net begint met tuinieren heb je nog niet helemaal helder hoe jij jouw tuin wilt inrichten en wat je allemaal nodig hebt. Die groene vingers moet je tenslotte nog uitproberen. Ook wanneer je geen expert bent op gebied van tuinieren kun je jouw tuin tot een waar pareltje maken. In deze blog geven wij jou tips om dit te realiseren.

1. Bepaal wat voor tuin je graag wilt

Voordat je begint is het belangrijk na te denken wat voor uitstraling jij jouw tuin wilt geven. Wil je een landelijke, een moderne of juist een exclusieve tuin? Om je wat ideeën te geven kun je onze inspiratiepagina met showtuinen bekijken. Heb je dit bepaald, dan kun je jezelf afvragen wat je precies wil met jouw stuk grond. Heb je een groot stuk grond waar nog niks in staat? Dan kun je ervoor kiezen veel planten bij elkaar te zetten die hun gang kunnen gaan. Misschien vind jij het mooier een gazon aan te leggen en daaromheen een aantal borders te maken waarin je het een en ander aanplant. Ook kan het zijn dat je niet veel ruimte in je tuin hebt, alleen beschikt over een terras of balkon of het gewoon fijner vindt makkelijk te beginnen. Dan kun je kiezen voor plantenbakken. Wanneer je voor jezelf hebt afgebakend wat je wilt met jouw tuin kun je aan de slag.

Wat wil je in de tuin?

2. Zorg voor voldoende tuingereedschap

Ga je tuinieren, dan heb je natuurlijk wel het juiste tuingereedschap nodig. Met het juiste gereedschap kun je aan de slag en lekker bezig in je tuin!

Tuingereedschap

3. Begin rustig aan

Wil je jouw groene vingers langzaam de vrije loop laten gaan? Kies dan in eerste instantie voor planten die weinig of geen onderhoud vergen en goed tegen een stootje kunnen. Denk aan de buxus. Dit is een sterke plant waarmee je eenvoudig een mooie uitstraling creëert. Snoei zo’n twee keer per jaar om de buxus in vorm te houden. Een andere plant die bekend staat om haar sterkte is de Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Deze hortensia is zeer sterk en volledig winterhard. De ‘Annabelle’ bloeit op eenjarig hout en hoef je alleen in het voorjaar te snoeien. Kies je voor de rhododendron, dan heb je een plant die niet veel onderhoud vergt en daarnaast voor kleur zorgt. Van nature heeft de rhododendron een mooie vorm, dus snoeien is niet nodig. Vind je de plant toch te groot worden, dan kun je de takken wat inkorten. Kijk voor andere voorbeelden van makkelijk te verzorgen planten ook eens bij de Euonymus en de spiraea.

Onderhoudsvrije planten

4. Voorkom onkruid

Heb je geen zin in onkruid in je tuin? Dan is het raadzaam voor planten te kiezen die geschikt zijn als bodembedekker. Door een vloerkleed van planten te creëren, geef je het onkruid geen kans. Kleurrijke bodembedekkers zijn de Vinca minor (Maagdenpalm) en de Anemone. Heb je liever een groenere bodem, kijk dan eens naar de Hedera of de Cotoneaster.

Bodembedekkers

5. Maak eenvoudig een erfafscheiding

Vind je het belangrijk dat je privacy in je tuin hebt? Creëer dan een erfafscheiding. Dit kun je op verschillende manieren doen. Kies bijvoorbeeld voor een beuken-, coniferen- of ligusterhaag. Met deze varianten maak je een natuurlijke afscheiding. Daarnaast kun je ook kiezen voor een gaaspaneel en hier een klimplant tegenaan laten groeien, zoals de klimop of de klimhortensia. Wil je een afscheiding zonder planten? Ga dan voor een schutting of gaaspaneel constructie.

Erfafscheiding

6. Kies voor plantenbakken

Ben je er nog niet helemaal uit hoe je jouw tuin wilt inrichten of vind je het prettig het overzicht te kunnen houden? Neem dan plantenbakken in plaats van een border vol met planten. Dit is gemakkelijk te onderhouden. Let er wel op dat onderin de plantenbak drainagegaten zitten zodat het water weg kan stromen.

Plantenbakken
Geschreven door: Chevez Productspecialist