Heb jij last van een afstervende beukenhaag of haagbeuk in je tuin? Dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om jouw prachtige beukenhaag te redden. Soms is het echter te laat en zit er niets anders op dan een nieuwe beukenhaag kopen. Dan is het natuurlijk wel zaak om deze nieuwe beukenhaag zo goed mogelijk te verzorgen om herhaling te voorkomen. Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee jij jouw afstervende beukenhaag hopelijk een langer leven kan schenken.
Om het afsterven van de beukenhaag te voorkomen, is het belangrijk om te herkennen wanneer jouw beukenhaag in gevaar verkeerd. Zowel de Fagus sylvatica, ook wel de groene beukenhaag genoemd, als de Fagus sylvatica atropunicea, oftewel de rode beukenhaag, zijn gevoelig voor bepaalde schimmels en ziekten. Daarnaast kunnen ze, net als veel andere tuinplanten, niet goed tegen hele lange periodes van droogte. Vooral jonge planten zijn extra vatbaar voor droogte en veel zonlicht. Een jonge plant heeft nog geen dicht bladerdek dat de takken beschermd. De beukenhaag extra bewateren in droge periodes is dan ook zeker nodig.
Als een beukenhaag het moeilijk heeft, zie je dit aan de bladeren. De beukenhaag heeft dorre bladeren, net zoals normaal in de winter. Ook kan de beukenhaag bladverlies krijgen. Dit is vaak een teken dat de beukenhaag te weinig water heeft gehad. Met name in hete, droge zomers kan dit snel gebeuren. De beukenhaag gaat dood door de droogte.
Als de beukenhaag verdroogd, is deze vaak nog lastig te redden. Daarom is het erg belangrijk om de planten altijd voldoende water te geven. Zodra je de eerste dorre bladeren ziet, kan je de planten van extra water gaan voorzien. Soms knappen ze hier snel weer van op, maar helaas moet je soms ook concluderen dat de beukenhaag niet meer te redden is.
Soms zie je bij een beukenhaag geen verdorde bladeren, maar zijn er stipjes of bolletjes op de bladeren en takken te zien. Dit wijst meestal op een schimmelinfectie. Ook kan een beukenhaag veel last hebben van bladluizen.
Ziektes op beukenhaag bestrijden kan op verschillende manieren, afhankelijk van waar de beukenhaag last van heeft. Er zijn diverse middeltjes die je hierbij helpen. Beukenbladluis bestrijden kan in eerste instantie met enkel een sterke waterstraal, maar soms is dit niet voldoende. Dan zul je toch een sterker bestrijdingsmiddel moeten inzetten.
Lijkt jouw beukenhaag niet tevreden met zijn plekje in jouw tuin? Dan kan je proberen om de beukenhaag te verplanten. Een beukenhaag verplanten is echter niet zo heel eenvoudig. Met name bij oudere planten kan het door het complexe wortelstelsel erg lastig zijn. Maar er is zeker wel een kans op slagen.
Heeft jouw beukenhaag het ondanks jouw reddingspogingen niet overleefd? Dan zit er niets anders op dan deze plant te vervangen. Vaak is het in een haag niet nodig om de hele haag te vervangen. Met name jonge beukenhagen zijn goed te vervangen.
Je kan een beukenhaag het beste tussen oktober en half april planten. Let er wel op dat er geen vorst in de grond zit en geef de jonge plant voldoende water. Een beukenhaag bemesten doe je twee keer per jaar. Zo geef je de plant voldoende voedingsstoffen om verder te groeien en gezond te blijven.
Stel, de beukenhaag gaat steeds dood en je zoekt een andere plant om op zijn plaats te zetten. Dan is de Carpinus betulus, ook wel haagbeuk genoemd, mogelijk een goede keuze. Een haagbeuk kan droogte beter hebben en deze plant stelt ook minder hoge eisen aan de grond dan een beukenhaag. Verdiep je wel goed in het aanplanten en de verzorging van deze plant, zodat je niet weer binnen no time met verdorde planten in je tuin zit.
Heb je hulp nodig bij het verzorgen of aanplanten van haagbeuken of beukenhagen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts vertellen je er graag meer over.