Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Gazon sproeien: wanneer en hoe vaak?

30 maart 2022
Leestijd: 8 minuten

Doordat het in ons land vaak regent, ontstaat het idee dat het niet nodig is om je gazon te sproeien. Dit is een enorme misvatting. In het voorjaar en in de zomer zijn vaak lange periodes van warmte en droogte en is het sproeien van je gras en absolute must voor een gezond en groen gazon. Gras sproeien behoort dan ook als vaste klus in je gazononderhoud. Maar wanneer moet je beginnen met sproeien, hoe vaak en voor hoe lang? Hieronder vertellen we jou hoe je het beste je gazon kan sproeien. Zo steel jij straks de show met een frisgroen gazon - zelfs in de hete zomermaanden!

Waarom gras sproeien?

Voor een optimaal resultaat is het sproeien van je gazon erg belangrijk. Gras heeft water nodig om de wortels gezond te houden. Gezonde wortels houden vervolgens de grassprieten sterk en zorgt ervoor dat het gazon minder vatbaar is voor ziektes. In de winter en herfst gaat dit vaak vanzelf door regelmatige regenval, maar zodra het warmer en droger wordt krijgt het gazon vaak te weinig water. Dit resulteert in het uitdrogen van het gras, met gele en kale plekken tot gevolg. Wanneer dit te lang doorgaat, drogen ook de wortels van het gras uit en zal je gazon uiteindelijk langzamerhand afsterven. Onkruid zal dan ook snel de overhand gaan nemen. Hoog tijd dus om zo snel mogelijk te beginnen met het sproeien van jouw nu nog groene grasmat!

Wanneer beginnen met het sproeien van je gazon?

Zodra de grond te droog wordt, moet je beginnen met het het sproeien van jouw gazon. Nu snappen wij natuurlijk dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan, en het misschien lastig te bepalen is wanneer dit moment aanbreekt. Daarom is het verstandig te beginnen met het bewateren van je gazon zodra de temperaturen boven de 15°C stijgen en het een week niet regent. Je kan er dan vanuit gaan dat de grond te droog aan het worden is en eerste tekenen van droogte zullen ook snel zichtbaar worden. Zo kan het gras dor gaan ogen en lichter van kleur worden.

Gazon sproeien in de zomer

Hoe lang moet je gras sproeien?

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de tijd dat je je gazon moet gaan sproeien is aangebroken. Maar hoe lang moet je het gras dan sproeien, en hoeveel water heeft een gazon nodig? Het is goed om te weten dat de tijd en de hoeveelheid van het sproeien afhangt van een aantal factoren. Zo is de temperatuur een belangrijke factor, maar ook het soort grond waar jouw gazon in is geworteld is veelzeggend.

Gazon op kleigrond

Je kan kleigrond herkennen aan de vaste en vaak vochtige structuur. Ook is kleigrond vaak wat donkerder van kleur. Waar kleigrond door de vaste en zware structuur vaak meer nadelen dan voordelen heeft als het gaat om tuinieren, heb je qua gazon wel een voordeel met klei. Kleigrond houdt namelijk langer vocht vast waardoor je minder vaak en ook minder lang hoeft te sproeien. Hoe vaak dit wel moet, hangt af van de temperatuur. Door de compacte structuur is het dan ook belangrijk je gazon regelmatig te beluchten.

Gazon op zandgrond

In tegenstelling tot kleigrond is zandgrond lichter van kleur en bestaat het uit kleine, losse deeltjes. Het is dus echt het tegenovergestelde van de compacte massa die je ziet bij kleigrond. Zandgrond houdt dan ook minder lang vocht vast dan kleigrond. Het is daarom belangrijk vaker en langer te sproeien.


Sproeischema: hoe lang sproeien en hoe vaak?
 • Temperatuur
  • <15°C
  • 15°C - 20°C
  • 20°C - 25 °C
  • 25°C - 30°C
  • >30°C
 • Kleigrond
  • -
  • 15 minuten
  • 30 minuten
  • 80 minuten
  • 120 minuten
 • Zandgrond
  • -
  • 30 minuten
  • 60 minuten
  • 120 minuten
  • 180 minuten
 • Hoe vaak
  • -
  • 1x per week
  • 1x per week
  • 2x per week
  • 2x per week

Groene tip:

Sproeien is goed, maar pas op: je kan je gazon ook verdrinken. Houd als richtlijn 10 tot 15 mm water per keer aan. Om de hoeveelheid water te controleren, kan je een regenmeter in je gazon plaatsen. Zo kan je precies aflezen hoeveel je hebt gesproeid.

Hoe een gazon het beste sproeien

Nu je weet op wat voor ondergrond jouw gazon groeit en hoe vaak en wanneer je moet sproeien, is het goed om te weten hoe je jouw gazon moet sproeien.

Ideale tijdstip gazon sproeien

Houd met het water geven van jouw gazon rekening met het tijdstip waarop je sproeit. Wanneer je gras sproeit onder een felle zon, zullen de waterdeeltjes te snel verdampen waardoor het sproeien weinig effect heeft. Daarnaast kunnen waterdruppels werken als een vergrootglas op de grassprieten waardoor het gras kan verbranden. Sproei je gazon dus niet overdag. De beste tijd om je gazon te besproeien is (vroeg) in de ochtend, of anders in de vroege avond. Let er bij het sproeien in de avond wel op dat je dit niet te laat doet. Bij te laat ‘s avonds sproeien loop je het risico dat het gras nog niet droog is wanneer het nacht wordt. Dit kan vervelende problemen zoals schimmels en ziekte in je gazon veroorzaken.

Nu je weet wanneer je je gazon moet sproeien, kan je bijna aan de slag. De vraag die overblijft is hoe je het gras dan sproeit.

Handmatig gazon sproeien

Je kan ervoor kiezen om je gazon handmatig te sproeien. Gebruik hiervoor een tuinslang. Handmatig sproeien is handig omdat je (letterlijk) in de hand hebt hoe lang je sproeit en zo zal je niet snel je gazon overwateren. Daarnaast hebben de meeste mensen een tuinslang al in huis. Een groot nadeel is echter dat je de hele tijd dat je sproeit, met de tuinslang in je hand moet blijven staan. Op warme dagen kan dit al snel oplopen tot 1 à 2 uur. Je kan je waarschijnlijk goed voorstellen dat dit een erg tijdrovend en zwaar klusje is. Bovendien is het erg moeilijk om gras gelijkmatig te bewateren met een tuinslang waardoor je eerder last zal krijgen van plassen in je gazon.

Gazon sproeien met tuinslang

Gazon sproeien met sproeiers

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door je gazon te besproeien met een sproeier. Het enige wat jij moet doen is hem regelmatig aanzetten, en de sproeier neemt jou het werk uit handen. Daarnaast zorgt een sproeier voor een gelijkmatige verdeling van het water. Kies altijd een sproeier die past bij de afmetingen en de vorm van je gazon. Zo heb je bijvoorbeeld zwenksproeiers en cirkelsproeiers.

Gazon sproeien met sproeier

Nieuw gazon sproeien

Net een nieuw gazon aangelegd? Deze wil je natuurlijk in optimale staat houden en daar hoort ook het regelmatig sproeien bij. Zeker een net aangelegd gazon vraagt om extra water. Wij leggen je uit hoe en wat.

Nieuwe graszoden sproeien

Na het aanleggen van je gazon met graszoden is het belangrijk om je nieuwe gras goed te bewateren. Je doet dit direct na het aanleggen, maar ook in de eerste 2 tot 3 weken is sproeien belangrijk om de graszoden goed te helpen aanslaan. Hoe weet je nu zeker dat je graszoden voldoende water hebben gehad? Als je net je graszoden hebt gelegd kan je ze een klein stukje optillen. Je graszoden hebben voldoende water als de ondergrond nat aanvoelt. In de eerste 2 tot 3 weken zal je je nieuwe gazon dagelijks moeten besproeien, maar als de zoden eenmaal zijn geworteld kan je dit afbouwen. Voel in de eerste 6 weken regelmatig of je gazon droog aanvoelt en of het extra water nodig heeft.

Nieuw ingezaaid gazon sproeien

Ook wanneer je een nieuw gazon hebt ingezaaid met graszaad, is het vochtig houden van de grond erg belangrijk. Bewater het gazon direct na het inzaaien van het graszaad. De grond mag niet te nat zijn en het is vooral van belang dat je niet te veel water in één keer over het gazon sproeit. De net gestrooide graszaadjes kunnen dan namelijk weggespoeld worden wat kan resulteren in een ongelijke grasmat. Sproei daarom liever meerdere keren per dag lichtjes. Houd het net ingezaaide gazon de eerste 2 tot 4 weken licht vochtig. Hetzelfde geldt ook wanneer je het bestaande gazon hebt bijgezaaid met bijvoorbeeld Pokon Kale Plekken Hersteller.

Gras sproeien na het bemesten

Bij het onderhouden van je gazon hoort ook het bemesten van je grasmat. Meststoffen worden opgenomen in de grond door water en daarnaast zorgt het bewateren van je gazon na het bemesten voor een optimale verdeling van de mest. Regen kan deze klus prima klaren. Regent het niet binnen 24 uur na het bemesten? Besproei dan je gazon zodat alle voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in de grond.

Gras sproeien na het maaien

Als je het gras niet te kort maait, is het geen must om direct na het maaien van je gazon te sproeien. Toch is sproeien en maaien vaak een combinatie omdat beide regelmatig gedaan moeten worden om je gazon in de zomer in topconditie te houden. Onthoud dat je je gazon het beste kan maaien wanneer het gras droog is. Nat gras maaien is namelijk niet goed voor je grasmaaier en zorgt daarnaast voor een minder strak resultaat. Ga je beide klussen uitvoeren, kies er daarom dan voor om eerst te sproeien en daarna pas te maaien.

Geschreven door: Wouter Productspecialist