Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Hortensia aanplanten: wanneer en hoe?

12 augustus 2022
Leestijd: 6 minuten

Je hortensia aanplanten, hartstikke leuk, maar hoe plant je deze tuinplant? Na het lezen van deze blog is het planten van een hortensia, ook bekend als hydrangea, appeltje-eitje. Met een hortensia creëer je in no time een kleurrijke border, maar je kan ze ook laten stralen in een pot op je terras of balkon. Dus geen paniek, wij laten je zien hoe!

Wanneer je hortensia planten

Je hebt één of meerdere hortensia’s gekocht. Leuk! Maar wanneer kan je jouw hortensia’s planten? In principe kan je jouw gloednieuwe hortensia het hele jaar door planten. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat de omstandigheden optimaal zijn en je hortensia goed zal aanslaan.

De beste periode om je hortensia aan te planten is tijdens de rustfase van de plant van eind september tot half maart. Tijdens deze periode van rust hebben hortensia’s veel minder water en voedingsstoffen nodig waardoor je minder kans hebt op tekorten direct na het planten. Zeker tijdens een droge zomer kan een hortensia snel uitdrogen bij een tekort aan water. De rustfase is daarom ideaal om jouw hortensia te planten.

Helaas valt de rustfase van de planten middenin de winter waarin ook periodes van vorst voorkomen. Als er vorst in de grond zit kan je de ruimte rondom de kluit van de hortensia minder goed aanvullen met nieuwe aarde waardoor de plant niet goed kan wortelen en aanslaan. Daarom is de beste periode om je hortensia te planten maart of begin april. In het najaar rond oktober/november is ook een optie, maar houd ook dan rekening met eventuele vorstschade die kan ontstaan.

Tip:

Geef je hortensia regelmatig water na het aanplanten, zodat de planten goed kunnen wortelen. Bij het aanplanten in het late voorjaar en tijdens de zomer, hebben hortensia’s een extra grote waterbehoefte.

De perfecte standplaats voor je hortensia

Misschien heb je bij aankoop van jouw hortensia al een mooi plekje in gedachten, of misschien heb je nog geen idee waar jouw hortensia mooi tot zijn recht gaat komen. Houd in ieder geval in gedachten dat hortensia’s behoefte hebben aan zon, maar ook sneller kunnen uitdrogen wanneer de zon de hele dag fel schijnt.

Hoewel het per hortensia verschilt, kan je daarom het beste kiezen voor een plekje in de halfschaduw. Dit houdt in dat de planten niet meer dan 4 uur direct zonlicht op zich krijgen. Zet jouw hortensia daarom idealiter in de beschutting van een mooie struik of boom en liever niet in de volle zon.

Had je toch een plekje op het oog waar de zon de hele dag schijnt? Geen zorgen, de meeste hortensia's kunnen prima in de zon. Denk er wel aan dat je deze hortensia’s voor in de zon zeer regelmatig water geeft. Hortensia’s hebben een grote waterbehoefte en deze wordt alleen maar groter wanneer jouw plant in de volle zon staat. Door de zon verdampt het water namelijk sneller en daarom kan het, zeker in de zomermaanden van half mei tot eind augustus, nodig zijn om je hortensia’s extra water te geven.

De ideale hortensia grond

De perfecte hortensia potgrond is humusrijk, vrij zuur en daarnaast goed waterdoorlatend. Het gebruiken van grond die specifiek bedoeld is voor hortensia’s is erg belangrijk. Alleen dan ontstaat er een goede overdracht van voedingsstoffen en water naar de wortels van de plant die nodig zijn voor een volle bloei. Potgrond bevat voeding voor 100 dagen. Gebruik daarna hortensia mest om te verzekeren dat jouw hortensia blijft groeien en bloeien.

Naast dat elke hortensia grond nodig heeft met een hoge zuurgraad, is de zuurgraad ook bepalend voor de kleur van de bloemen. Zo kan een blauwe hortensia roze kleuren wanneer de zuurgraad van de grond te laag is. Wil je jouw hortensia weer blauw maken? Gebruik dan een hortensia blauwmaker. Zo zullen de bloemen snel weer prachtig blauw kleuren.

Hortensia aanplanten in de volle grond

Je weet nu wanneer je hortensia’s moet planten, op welke standplaats en met welke grond. Maar hoe plant je hortensia’s? Maak je geen zorgen, dit klusje is zo geklaard. Wil je jouw hortensia(‘s) in de volle grond planten? Gelukkig is elke hortensia hiervoor geschikt. Denk bijvoorbeeld aan de pluimhortensia of de sneeuwbalhortensia.

De perfecte afstand tussen hortensia's

Een juiste afstand tussen de hortensia planten is erg belangrijk. Houd voor een prachtig volle bloemenzee twee hortensia’s per strekkende meter aan. Plant per vierkante meter drie hortensia’s.

 1. 1.

  Graaf een gat dat ongeveer twee tot drie keer zo groot is als de kluit van de hortensia.

 2. 2.

  Vul het gat voor ongeveer de helft met hortensia potgrond.

 3. 3.

  Meng de nieuwe grond met de grond uit het net gegraven gat.

 4. 4.

  Dompel de kluit van de hortensia onder in water en laat de plant een aantal minuten het water opzuigen.

 5. 5.

  Plaats de hortensia in het plantgat.

 6. 6.

  Vul de rest van het plantgat met hortensia potgrond. Druk de grond stevig aan.

 7. 7.

  Geef jouw nieuwe hortensia in het begin elke dag water om te zorgen dat jouw plant goed kan wortelen.

Aantal hortensia planten per vierkante meter

Hortensia in pot planten

Een hortensia in pot is ideaal wanneer je een balkon, terras of kleinere tuin hebt. In principe is elke hortensia geschikt voor in pot. Wel is het zo dat de ene hortensia net iets beter tot zijn recht komt in pot dan de andere. De boerenhortensia is bijvoorbeeld uiterst geschikt voor in pot door zijn sterke takken. Je hortensia planten in een pot doe je zo:

 1. 1.

  Kies een pot die een stuk ruimer is dan de kluit van de hortensia. De wortels van een hortensia groeien snel, dus kijk uit met het gebruiken van een te kleine pot.

 2. 2.

  Vul de pot met een laagje hydrokorrels voor een betere afwatering.

 3. 3.

  Vul de pot voor ⅔ met hortensia potgrond.

 4. 4.

  Dompel de kluit van de hortensia onder in water en laat de plant een aantal minuten het water opzuigen.

 5. 5.

  Plant de hortensia in de pot. Vul de rest van de pot met hortensia potgrond en druk de grond stevig aan.

 6. 6.

  Geef jouw nieuwe hortensia in het begin elke dag water om te zorgen dat jouw plant goed kan wortelen.

Je hortensia in pot moet je soms een handje helpen om te overwinteren. Bij vorst kan de pot bevriezen, wat uiteindelijk tot schade leidt aan je hortensia. Zet je hortensia in pot daarom in de winter op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de muur van je huis of als het mogelijk is tijdelijk in de schuur. Je kan ook gebruik maken van een beschermend materiaal om de pot en plant af te dekken.

Je hortensia verzorgen

Yes! Jouw hortensia is aangeplant en je kan gaan genieten van een prachtige bloemenfestijn die jouw tuin of balkon helemaal gaat opfleuren. Toch kan je nog niet helemaal achterover gaan zitten. Hortensia’s hebben namelijk, net zoals iedere plant, verzorging nodig om optimaal te groeien en bloeien. Voldoende water direct na het planten, regelmatig water geven en tweemaal per jaar mest moet geven is erg belangrijk. In onze blog over hortensia verzorging lees je alles over het onderhouden van je hortensia’s.

Ook het snoeien van een hortensia is erg belangrijk. Want hoe en wanneer snoei je jouw hortensia in pot of in de volle grond eigenlijk? De manier van snoeien is afhankelijk van de soort hortensia. Alles over hoe je jouw hortensia’s het beste kan snoeien, lees je in onze blog over hortensia snoeien.

Handige en creatieve tips

Als klap op de vuurpijl hebben wij nog een aantal leuke en handige tips voor je. Met jouw gloednieuwe hortensia kan je namelijke creatief aan de slag. Wat dacht je bijvoorbeeld van het stekken van jouw hortensia? Op meerdere manieren kan je jouw plant vermeerderen waardoor je volledig met eigen handen een zee van hortensia’s creëert. Hoe leuk is dat?

Geschreven door: Lika Productspecialist