Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

5 creatieve zomertips voor jouw balkon of terras

8 maart 2021
Leestijd: 8 minuten

Het voorjaar komt eraan en de lentekriebels komen weer goed op gang! De kans is groot dat je niet kunt wachten om op jouw balkon of terras neer te strijken in het zonnetje. Het is daarom tijd jouw balkon of terras klaar te maken voor de aankomende zonnige dagen. Wij helpen je dan ook graag jouw buiten paradijs te laten groeien en bloeien. Laat het opzoomeren maar beginnen!

Zomersferen

Een balkon of terras transformeren naar zomersferen begint bij het kiezen van de juiste planten. Er zijn genoeg zomerbloeiers die mooi in een pot staan en een meerwaarde zijn voor je balkon of terras.

Denk aan de hortensia, de rhododendron, de lavendel of de camellia. Hortensia’s zijn er in alle soorten en maten. Wanneer je deze plant in een pot zet, is het verstandig te kiezen voor een hortensiasoort die niet al te groot wordt. De rhododendron is net als de hortensia een kleurrijke bloeier. Kies je voor lavendel, dan heb je naast een fleurige bloeier ook een heerlijk geurende plant om van te genieten. De camellia is een zomerbloeier die niet onopvallend op je balkon of terras staat en mooi voor in een pot is.

Naast het kiezen van de juiste zomerbloeiers kun je nog veel meer doen om het zomergevoel te creëren. Wij geven je 5 handige tips om op een creatieve wijze jouw balkon of terras eenvoudig te transformeren naar zomersferen.

1. De hoogte in!

Verticaal tuinieren is een trend waar je vast wel van gehoord hebt. Het heeft verschillende voordelen om op je balkon of terras deze creatieve vorm van tuinieren toe te passen. Een van de meest voorkomende redenen om verticaal te tuinieren is ruimtegebrek. Daarnaast is een bijkomend voordeel bij deze vorm van tuinieren dat het geluiddempend en isolerend werkt. Een andere reden om verticaal te tuinieren is om die lelijke muur of schutting op jouw balkon of terras te verbloemen. Lijkt het je wat deze vorm van tuinieren toe te passen op jouw terras of balkon? Dan geven wij jou graag wat leuke ideeën.

Verticaal tuinieren

Een makkelijke manier om verticaal tuinieren toe te passen is door gebruik te maken van een pallet. Verf de pallet allereerst in een zomers kleurtje en zet deze vervolgens op zijn zijkant tegen de muur. Je kunt de pallet ook ophangen. Zet kleurrijke plantjes in pot in de pallet, maak een kruidenrek of hang plantenbakken aan de planken. Een ander idee is een bloementrap. Op de verschillende treden kun je jouw creativiteit los laten gaan.

2. Je eigen kruiden kweken

Een hanging basket, ook wel hangmand genoemd, is een creatieve manier om een bloemenwaterval op je terras of balkon te creëren. Ben jij een enthousiaste tuinierder die het leuk vindt te experimenteren? Dan is een kruiden hanging basket echt iets voor jou! Vul jouw hanging basket met verschillende kruiden en geniet. Bevestig je hangmand aan een muur, schutting of balkon reling. Let op dat je de hanging basket stevig bevestigt. Wanneer de mand gevuld is, kan die namelijk behoorlijk zwaar zijn. Vul de hanging basket met potgrond, plant daarin jouw favoriete kruiden en geef regelmatig water. Denk aan een combinatie met bijvoorbeeld rozemarijn, munt, peterselie en bieslook. Gebruik Pokon bio moestuinmest om de planten gezond te houden.

Hangmanden

3. Relaxen

Een zomers balkon of terras is leuk, maar zittend ervan kunnen genieten is natuurlijk nog leuker. Voorzie jouw balkon of terras daarom van leuk tuinmeubilair. Droom weg in een schommelstoel, geniet van een romantische zomeravond in een lekkere loungeset of ga lekker bruinen op een comfortabel ligbed. Richt je balkon of terras in met tuinmeubels die passen bij jouw smaak.

4. Decoreren

Een balkon of terras zonder aankleding is niet zo sfeervol. Creëer meer sfeer en gezelligheid met decoratie. Denk aan een vogelhuisje, gezellige buitenverlichting of een decoratief standbeeld. Een kleurrijke plantenbak die je over je balkon muur of reling kunt hangen doet ook al veel. Of wat dacht je van een fleurige gieter die je decoratief naast je plantjes neerzet?

Zomerdecor

5. Houten ondergrond

Vind je jouw terras- of balkonvloer wat aan de saaie kant? Ga dan voor verandering met een simpele make-over! Een houten vloer biedt een mooie oplossing. Je creëert hier namelijk een natuurlijke uitstraling en sfeer mee. Houten vlonders zijn gemakkelijk aan te leggen en helpen jou je balkon of terras op te zomeren. Let er bij het aanleggen van vlondertegels wel op dat er geen regenwater kan blijven liggen.

Bekijk hier al onze zomerbloeiers en lees ook eens onze andere blogs.

Geschreven door: Merel Productspecialist