Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Gazon kalken: waarom, hoe en wanneer kalk strooien?

16 februari 2022
Leestijd: 9 minuten

Het gazon bekalken is een onderdeel van het gazononderhoud dat helaas vaak vergeten wordt. Toch is het essentieel voor de juiste bodemstructuur en voedingsbodem van het gazon. Een gezond egaal groen grasveld zonder onkruid en kale plekken begint bij het juiste onderhoud.


Regelmatig het grasmaaien, beluchten, verticuteren, sproeien bij droog weer en bemesten is belangrijk om je gazon goed te houden. In dit artikel vertellen we waarom en hoe je het kalken van het gazon het beste kunt aanpakken. Een mooi frisgroen gazon, wie wil dat nou niet?

Waarom gras bekalken

Om te begrijpen waarom het belangrijk is om kalk te strooien moeten we beginnen bij de bodemstructuur. Elke bodem is anders en heeft een andere zuurgraad. De zuurgraad van de bodem is bepalend voor hoe voedingsstoffen worden opgenomen. Elke soort bodem heeft een andere zuurgraad. Daarnaast hebben ook planten een voorkeur voor een bepaalde zuurgraad. Als dit niet klopt dan zullen ze de wortels onvoldoende voedingsstoffen op kunnen nemen en dus niet goed groeien.

Wanneer strooi je kalk op je gazon

Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).

Kalk strooien in het najaar

De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel. Als je in het najaar geen kalk strooit zal het onkruid vrij spel krijgen in het voorjaar. Onkruid komt namelijk eerder uit ruststand dan gras en kiest graag kale plekken in de grasmat om te groeien.

Als je grasmat veel te lijden heeft gehad na een strenge winter en er zijn veel kale plekken ontstaan, kan onkruid binnen no-time in deze plekken groeien. Door in het najaar je gazon te bekalken geef je de kalk voldoende tijd om in te werken en krijgt je gazon de juiste voedingsstoffen mee om de winter goed door te komen.

Een ander voordeel is dat je liever geen mest en kalk tegelijkertijd strooit. Als je te kort op het bekalken mest strooit, gaan deze twee stoffen met elkaar reageren. Hierdoor kan een deel van de stikstof in de mest verdwijnen en kan ammoniak ontstaan. Ammoniak is giftig voor planten dus komt de groei van je grasmat niet ten goede.

Tip:

Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazononderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van tevoren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.

Kalk strooien in het voorjaar

Begin niet te vroeg in het jaar met het strooien van kalk. In januari en februari is het vaak nog te koud. Wacht liever tot na de vorstperiode (bijvoorbeeld maart) voor een beter resultaat. Kalk heeft iets langer nodig om opgenomen te worden. Het voorjaar is het groeiseizoen, dus het moment waarop je de bodem van extra voedingsstoffen wilt voorzien. Kies in deze periode dan ook voor een kalk soort met een snelle werking zodat het snel opgenomen wordt in de bodem. Pokon Bio Kalk heeft een snelle werking en wordt in korte tijd opgenomen in de bodem.

Ideale weersomstandigheden om kalk te strooien

Strooi geen kalk op je gazon tijdens droog weer, de kalk wordt dan niet goed opgenomen door de bodem. Een regenachtige dag is perfect om kalk te strooien. De regendruppels helpen de kalk zijn weg naar de bodem te vinden. Door de vochtige grond wordt de kalk goed door de bodem opgenomen.

Bekalken van je nieuwe gazon

Doe een bodemtest voordat je een nieuw gazon aanlegt. De bodemtest geeft je inzicht op welke manier je de bodem moet verbeteren. Zo weet je welke voeding je je nieuwe grasmat kan geven zodat deze goed aanslaat. Bekijk ons stappenplan voor meer informatie over graszoden aanleggen.

De ideale zuurgraad voor de bodem

De zuurgraad, ook wel uitgedrukt in pH-waarde, stuurt verschillende chemische processen in de bodem aan. Een kalkrijke bodem heeft een hoge pH-waarde en is gevoelig voor een gebrek aan onder andere mangaan, ijzer en koper. Een bodem met een lage pH-waarde is juist rijk aan sporenelementen en fosfaat.

De gewenste pH-waarde van gras ligt tussen de 5,5 en 6,5. Gras gedijt dus het beste in een bodem met deze zuurgraad. Als de bodem in jouw tuin een zuurgraad heeft die hiervan afwijkt kunnen er problemen ontstaan.

Problemen bij een onjuiste zuurgraad

 • Een te lage pH-waarde van de bodem belemmert de werking van bodembacteriën en schimmels. In dit geval is er sprake van een verminderde bodemactiviteit. Voedingsstoffen kunnen hierdoor minder goed aan de graswortel doorgegeven worden waardoor gras minder goed kan groeien.
 • Door gebrek aan de juiste voedingsstoffen krijgen de grassprieten een bleke kleur.
 • Mos houdt erg van een zure grond. Als de grond te zuur is, is dit dus een ideale voedingsbodem voor de vorming van mos dat het gras zal verdringen.
 • Onkruid (en mos) zal als eerste gaan groeien op de kale plekken die ontstaan door een voedingstekort.

Onkruid verwijderen uit gazon

Andere factoren van invloed op de zuurgraad

Niet alleen de bodemsoort bepaalt de zuurgraad van de bodem. Ook de onderhoudswerkzaamheden die je uitvoert hebben een zekere mate van invloed op de zuurgraad van de bodem. Een verwaarloosde bodem zal vaak zuurder zijn dan een bodem die regelmatig verzorgd wordt. De volgende onderhoudswerkzaamheden zijn daarom belangrijk:

 • Beluchten: Als je de bodem niet goed laat beluchten, kan er minder lucht in de bodem komen. Hierdoor kan de bodem verzuren.
 • Verticuteren: Dit is een intensievere vorm van beluchten. Bij verticuteren verwijder je een viltlaag dat het gazon kan aantasten. Door het gazon te verticuteren kan je ook mos bestrijden.
 • Bemesten: Kijk uit met het strooien van mest. Als je teveel mest strooit kan de bodem verzuren. Lees voordat je gaat bemesten daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking om de juiste hoeveelheid te bepalen.
 • Verwijder overtollig water: Zorg ervoor dat je plassen water altijd weghaalt. Wanneer dit niet gebeurt kan de bodem verstikken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te beluchten zodat het water goed blijft weglopen en de bodem niet dichtslibt.
 • Verwijder gevallen bladeren: Bladeren die je op het gazon laat liggen gaan, onder invloed van vocht, rotten. Hierdoor verstikken ze de grasplanten. Het gazon zal hiervan beschadigen waardoor kale plekken ontstaan.
 • Zorg voor voldoende licht: Gras in de schaduw groeit minder goed. Voor het herstellen en aanleggen van een nieuw gazon kan je gebruikmaken van Pokon Graszaad Schaduw. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om planten goed te snoeien waardoor ze minder schaduw geven op je gazon.

De invloed van kalk op je gazon

Kalk strooi je op een gazon om het zuur in de bodem te neutraliseren. Onder invloed van kalk verandert de bodemsamenstelling en stijgt de zuurgraad. Hierdoor wordt een zure grond minder zuur en is het beter in staat om voedingsstoffen op te nemen. Ook heeft kalk bij gebruik op de langere termijn een preventieve werking. Door regelmatig kalk te strooien houd je de zuurgraad van de grond stabiel, waardoor mos niet kan groeien en heb je dus minder last van onkruid!

Voordelen van gazon kalk

Het kan zeker geen kwaad om het gazon te kalken. Door het kalken van je gazon verbetert de zuurgraad en dit zorgt voor:

 • Minder onkruid

 • Minder mos

 • Betere opname van meststoffen

Verschillende bodemsoorten

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende grondsoorten:

 • In kustgebieden heb je veel te maken met zandgrond. Zand is ontstaan door erosie van steen. Een zandkorrel is hierdoor vrij groot, waardoor een losse zandgrond ontstaat. Voedingsstoffen worden in deze bodem niet goed vastgehouden, ze spoelen makkelijk weg. Wat je overhoudt, is een droge grond met weinig voedingsstoffen.
 • Leemgrond is veel fijner dan zand, maar groter dan klei. Deze grondsoort bevat veel organisch materiaal en is beter in staat voedingsstoffen vast te houden.
 • Veengrond bestaat uit een mengsel van plantenresten. Hierdoor is het donkerbruin en soms bijna zwart van kleur. Doordat het bestaat uit organisch materiaal is het heel rijk aan voedingsstoffen. Veengrond grond blijft vrij vochtig en houdt hierdoor voedingsstoffen goed vast.
 • Kleigrond is de meest compacte grondsoort. Er is weinig ruimte tussen de fijne gronddeeltjes waardoor het moeilijk te bewerken is.

Om te bepalen welke bodem zich in jouw achtertuin bevindt, zet je een schop in de grond. Door de grond te voelen en nader te bestuderen krijg je al idee over de grondsoort, maar hiermee ben je er nog niet. Het is altijd verstandig om, voordat je voedingsstoffen aan de bodem gaat toedienen, een bodemtest uit te voeren. Hierdoor krijg je inzicht in de bodemcultuur en kan je gericht voedingsstoffen toedienen om de bodem te verbeteren.

PH-Waarde van verschillende bodemsoorten
 • Bodem
  • Veengrond
  • Zandgrond
  • Kleigrond
 • Zuurgraad
  • pH-waarde 4,5 - 5,5
  • pH-waarde 5,5
  • pH-waarde 6 of hoger

De gewenste pH van gras ligt tussen 5,5 en 6,5.

Soorten gazon kalk

Er zijn veel soorten kalk, maar welke is nu het meest geschikt voor jouw bodem? Kalksoorten in poedervorm zijn niet heel gebruiksvriendelijk. Een klein zuchtje wind kan er al voor zorgen dat de kalk op de verkeerde plek terecht komt. Kies daarom liever voor kalkkorrels. Deze zijn veel makkelijker te verspreiden over een gazon. Pokon Bio Kalk bestaat uit korrels en stuift dus niet. Het toegevoegde magnesium geeft je gazon extra voeding voor een diepgroene kleur. Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1 bevat zowel mest als kalk. Het voordeel is dat je het gazon niet apart hoeft te behandelen voor mest en kalk.

Stappenplan voor het kalken van je gazon

Bij het gebruik van Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1 is het verstandig je gazon eerst te maaien voor het gebruik bij het bemesten van je gazon. Bij het bekalken met Pokon Bio Kalk is dat niet nodig.

 1. Lees de gebruiksaanwijzing van de verpakking en bepaal de hoeveelheid kalk die je nog hebt voor het te behandelen oppervlak. De invloed van te weinig kalk is duidelijk zichtbaar, maar vergeet niet dat te veel kalk ook niet goed is voor je gazon.
 2. Strooi de kalk gelijkmatiger uit over je gazon. Je kan dit met de hand doen, maar voor grote gazons is een meststrooier handiger. Tip: Verdeel je gazon in denkbeeldige vlakken en verdeel per vlak de kalk gelijkmatig. Zo weet je zeker dat je niets overslaat.
 3. Besproei je gazon zodat de kalk goed opgenomen wordt door de bodem.

Tip:

Let op met het strooien van kalk in de buurt van planten die houden van een zure grond. Dit zijn planten zoals hortensia, conifeer, azalea, rhododendron. Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en dat komt de groei van deze planten niet ten goede.

Geschreven door: Merel Productspecialist