Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Je gazon kalken doe je zo!

16 februari 2022
Leestijd: 9 minuten

Je gazon kalken is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij je gazon onderhoud. Dit is een onderdeel van het gazononderhoud dat helaas vaak vergeten wordt. Toch is het essentieel voor de juiste bodemstructuur en voedingsbodem van het gras. Een gezond egaal groen grasveld zonder onkruid en kale plekken begint bij het juiste onderhoud. Regelmatig maaien, beluchten, verticuteren, sproeien bij droog weer en bemesten is belangrijk om je gazon goed te onderhouden. In dit artikel vertellen we je waarom en hoe je het bekalken van je gazon het beste kunt aanpakken. Want een mooi frisgroen gazon, wie wil dat nou niet?


Waarom je grasveld bekalken?

Om te begrijpen waarom het zo belangrijk is om kalk te strooien moeten we beginnen bij de bodemstructuur. Elke bodem is anders en heeft een andere zuurgraad. De zuurgraad van de bodem is bepalend voor hoe voedingstoffen worden opgenomen. Elke soort bodem heeft een andere zuurgraad, maar ook alle planten hebben een voorkeur voor een bepaalde zuurgraad. Als de zuurgraad van de bodem niet past bij de voorkeur van de planten zullen ze niet voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen en dus niet goed groeien.

De ideale bodem zuurgraad van je gazon

De zuurgraad, ook wel uitgedrukt in een pH-waarde, stuurt verschillende chemische processen in de bodem aan. Een kalkrijke bodem heeft een hoge pH-waarde en is gevoelig voor een gebrek aan o.a. mangaan, ijzer en koper. Een bodem met een laag pH is juist rijk aan sporenelementen en fosfaat.

De gewenste pH-waarde van gras ligt tussen 5,5 en 6,5. Gras gedijt dus het beste in een bodem met deze zuurgraad. Als de bodem in jouw tuin een zuurgraad heeft die hiervan afwijkt kunnen er problemen ontstaan:

Problemen bij een onjuiste zuurgraad
 • Een te lage pH-waarde van de bodem belemmert de werking van bodembacteriën en schimmels. In dit geval is er sprake van een verminderde bodemactiviteit. Voedingsstoffen kunnen hierdoor minder goed aan de graswortel doorgegeven worden waardoor gras minder goed kan groeien.
 • Door gebrek aan de juiste voedingsstoffen krijgen de grassprieten een bleke kleur.
 • Mos houdt erg van een zure grond. Als de grond te zuur is, is dit dus een ideale voedingsbodem voor de vorming van mos dat het gras zal verdringen.
 • Onkruid (en mos) zal als eerste gaan groeien op de kale plekken die ontstaan door een voedingstekort.

De invloed van kalk op je gazon

Kalk strooi je op je gazon om het zuur in de bodem te neutraliseren. Onder invloed van kalk veranderd de bodemsamenstelling en stijgt de zuurgraad. Hierdoor wordt een zure grond minder zuur en is het beter in staat voedingsstoffen op te nemen. Ook heeft kalk bij gebruik op de langere termijn een preventieve werking. Door regelmatig kalk te strooien houd je de zuurgraad van de grond stabiel waardoor mos niet kan groeien en heb je dus minder last van Onkruid!

Voordelen van je gazon kalken

Doordat de zuurgraad verbeterd:

 • Heeft je gazon minder last van onkruid

 • Heeft je gazon minder last van mos

 • Is je gazon beter in staat meststoffen op te nemen

Factoren die invloed hebben op de zuurgraad van de bodem

Verschillende factoren hebben invloed op de zuurgraad van de bodem. Allereerst varieert de zuurgraad van verschillende bodemsoorten. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende boomsoorten:

 • In kustgebieden heb je veel te maken met zandgrond. Zand is ontstaan door erosie van steen. Een zandkorrel is hierdoor vrij groot, waardoor een losse zandgrond ontstaat. Voedingsstoffen worden in deze bodem niet goed vastgehouden, ze spoelen makkelijk weg. Wat je overhoudt is een droge grond met weinig voedingsstoffen.
 • Leemgrond is veel fijner dan zand, maar groter dan klei. Deze grondsoort bevat veel organisch materiaal en is beter in staat voedingsstoffen vast te houden.
 • Veengrond bestaat uit een mengsel van plantenresten. Hierdoor is het donkerbruin en soms bijna zwart van kleur. Doordat het bestaat uit organisch materiaal is het heel rijk aan voedingsstoffen. Veengrond grond blijft vrij vochtig en houdt hierdoor voedingstoffen goed vast.
 • Kleigrond is de meest compacte grondsoort. Er is weinig ruimte tussen de fijne gronddeeltjes waardoor het moeilijk te bewerken is.

Om te bepalen welke bodem zich in jouw achtertuin bevindt, zet je een schop in de grond. Door de grond te voelen en nader te bestuderen krijg je al een idee over de grondsoort. Maar hiermee ben je er nog niet. Het is altijd verstandig om, voordat je voedingsstoffen aan je bodem gaat toedienen, een bodemtest uit te voeren. Hierdoor krijg je inzicht in je bodemcultuur en kan je gericht voedingsstoffen toedienen om de bodem te verbeteren.

PH-Waarde van verschillende bodemsoorten
 • Bodem
  • Veengrond
  • Zandgrond
  • Kleigrond
 • Zuurgraad
  • pH-waarde 4,5 - 5,5
  • pH-waarde 5,5
  • pH-waarde 6 of hoger

De gewenste pH van gras ligt tussen 5,5 en 6,5.

Soorten kalk

Type kalk in in google en je ziet al gauw dat er veel verschillende soorten kalk beschikbaar zijn. Maar welke is nu het meest geschikt voor jouw bodem? Kalksoorten in poedervorm zijn niet heel gebruiksvriendelijk. Een klein zuchtje wind kan er al voor zorgen dat de kalk op de verkeerde plek terecht komt. Kies daarom liever voor kalkkorrels. Deze zijn veel makkelijker te verspreiden over je gazon. Pokon Bio Kalk bestaat uit korrels en stuift dus niet. Het toegevoegde magnesium geeft je gazon extra voeding voor een diepgroene kleur. Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1 bevat zowel mest als kalk. Het voordeel is dat je het gazon niet apart hoeft te behandelen voor mest en kalk.

Wanneer strooi je kalk op je gazon?

Wij adviseren 2 keer paar jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).

Kalk strooien in het najaar

De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Waarom? Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekend dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurd de bodem snel. Als je in het najaar geen kalk strooit zal het onkruid vrij spel krijgen in het voorjaar. Onkruid komt namelijk eerder uit ruststand dan gras en kiest graag kale plekken in de grasmat om te groeien. Als je grasmat veel te lijden heeft gehad na een strenge winter en er zijn veel kale plekken ontstaan, kan onkruid binnen no-time in deze plekken groeien. Door in het najaar je gazon te bekalken geef je de kalk voldoende tijd om in te werken en krijgt je gazon de juiste voedingsstoffen mee om de winter goed door te komen.

Een ander voordeel is dat je liever geen mest en kalk tegelijkertijd strooit. Als je te kort op het bekalken mest strooit, gaan deze twee stoffen met elkaar reageren. Hierdoor kan een een deel van de stikstof in de mest verdwijnen en kan ammoniak ontstaan. Ammoniak is giftig voor planten dus komt de groei van je grasmat niet ten goede.

Tip: Kalk en mest zijn beiden erg belangrijk en vormen de basis voor je gazon onderhoud. Strooi kalk ruim voordat je het gazon gaat bemesten, 3 tot 4 weken van te voren is voldoende. Je gazon heeft tijd nodig om de voedingsstoffen van het kalk op te nemen. Pas dan kan je gazon de mest goed opnemen.

Kalk strooien in het voorjaar

Begin niet te vroeg in het jaar met het strooien van kalk. In januari en februari is het vaak nog te koud. Wacht liever tot na de vorstperiode (bijvoorbeeld maart) voor een beter resultaat. Kalk heeft iets langer nodig om opgenomen te worden. Het voorjaar is het groeiseizoen, dus het moment waarop je de bodem van extra voedingsstoffen wilt voorzien. Kies in deze periode dan ook voor een kalk soort met een snelle werking zodat het snel opgenomen wordt in de bodem. Pokon Bio Kalk heeft een snelle werking en wordt in korte tijd opgenomen in de bodem.

Ideale weersomstandigheden om kalk te strooien

Strooi geen kalk op je gazon tijdens droog weer, de kalk wordt dan niet goed opgenomen door de bodem. Een regenachtige dag is perfect om kalk te strooien. De regendruppels helpen de kalk zijn weg naar de bodem te vinden. Door de vochtige grond wordt de kalk goed door de bodem opgenomen.

Bekalken van je nieuwe gazon

Doe een bodemstest voordat je een nieuw gazon aanlegt. De bodemtest geeft je inzicht op welke manier je de bodem moet verbeteren. Zo weet je welke voeding je je nieuwe grasmat kan geven zodat deze goed aanslaat. Bekijk ons stappenplan voor meer informatie over graszoden aanleggen.

Stappenplan voor het kalken van je gazon

Bij het gebruik van Pokon Gazonmest met kalk 3-in-1 is het verstandig je gazon eerst te maaien voor het gebruik bij het bemesten van je gazon. Bij het bekalken met Pokon Bio Kalk is dat niet nodig.

 1. 1.

  Lees de gebruiksaanwijzing van de verpakking en bepaal de hoeveelheid kalk die je nog hebt voor het te behandelen oppervlak. De invloed van te weinig kalk is duidelijk zichtbaar, maar vergeet niet dat te veel kalk ook niet goed is voor je gazon.

 2. 2.

  Strooi de kalk gelijkmatiger uit over je gazon. Je kan dit met de hand doen, maar voor grote gazons is een meststrooier handiger. Tip: Verdeel je gazon in denkbeeldige vlakken en verdeel per vlak de kalk gelijkmatig. Zo weet je zeker dat je niets overslaat.

 3. 3.

  Besproei je gazon zodat de kalk goed opgenomen wordt door de bodem.

Tip:

Let op met het strooien van kalk in de buurt van planten die houden van een zure grond. Dit zijn planten zoals hortensia, conifeer, azalea, rhododendron. Kalk neutraliseert het zuur in de bodem en dat komt de groei van deze planten niet ten goede.

Andere factoren van invloed op de zuurgraad

Niet alleen de bodemsoort bepaalt de zuurgraad van je bodem. Ook de onderhoudswerkzaamheden die je uitvoert hebben een zekere mate van invloed op de zuurgraad van de bodem. Een verwaarloosde bodem zal vaak zuurder zijn dan een bodem die regelmatig verzorgd wordt. De volgende onderhoudswerkzaamheden zijn daarom belangrijk:

 • Beluchten: Als een bodem niet goed belucht wordt kan er minder lucht in de bodem komen. Hierdoor kan de bodem bodem verzuren.
 • Bemesten: Kijk uit met het strooien van mest. Als je teveel mest strooit kan je bodem verzuren. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking om de juiste hoeveelheid te bepalen..
 • Het verwijderen van overtollig water: Zorg ervoor dat je plassen water altijd weggehaald anders kan de bodem verstikken. Het is daarom belangrijk om regelmatig te beluchten zodat het water goed blijft weglopen en de bodem niet dichtslibt.
 • Het verwijderen van gevallen bladeren: Bladeren die je op je gazon laat liggen gaan, onder invloed van vocht, rotten. Hierdoor verstikken ze de grasplanten. Je gazon zal hiervan beschadigen waardoor kale plekken ontstaan.
 • Zorg voor voldoende licht op je gazon: Gras in de schaduw groeit minder goed. Voor herstel en het aanleggen van een nieuw gazon kan je gebruikmaken van Pokon Graszaad Schaduw. In sommige gevallen kan het voldoende zijn om planten goed te snoeien waardoor ze minder schaduw geven op je gazon.
Geschreven door: Merel Productspecialist