Help! Klaver in gazon: volg deze bestrijdingstips!

Help! Klaver in gazon: volg deze bestrijdingstips!

18 februari 2022
Leestijd: 7 minuten

Klaver in je gazon, daar zit je niet op te wachten. Hoewel het vinden van een klavertje vier geluk zou brengen, ben je alles behalve gelukkig met klaver in je prachtig aangelegde tuin. Klaver is namelijk een hardnekkig onkruid dat zich niet zomaar laat verwijderen. Voor je het weet staat je hele tuin vol met dit eigenwijze plantje. Wil jij ook klaver bestrijden in je gazon? Met onze praktische tips verwijder én voorkom je dat je dit plantje nog tegenkomt in jouw tuin.

Zo herken je klaver

Laten we bij het begin beginnen. Voordat je klaver kunt bestrijden, moet je wel zeker weten dat je met dit onkruid te maken hebt. Gelukkig is klaver makkelijk te herkennen. Een klavertje heeft, meestal, drie blaadjes aan een stengel. Een klavertje vier is een mutatie van de klaver, waarbij er per ongeluk een blaadje teveel aan de stengel groeit. De blaadjes hebben allemaal een soort hartjesvorm. Dat geeft de klaver een redelijk onschuldig uiterlijk, maar helaas is niets minder waar.

Er zijn veel verschillende soorten klaver, maar in Nederland komen de witte klaver en de rode klaver het meeste voor. De kans is dan ook groot dat je met een van deze soorten te maken hebt. Witte klaver in je gazon bestrijden en rode klaver bestrijden in je gazon kan gelukkig op dezelfde manier. We maken hier dus geen onderscheid tussen deze soorten. Elke soort klaver is een erg hardnekkig onkruid. Het overleeft zelfs winters met veel vorst en laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Het groeit erg snel, waardoor het binnen no time je hele gazon overwoekert. Tijd voor actie!

Witte klaver in je gazon (Trifolium repens)
Rode klaver in je gazon (springklaver)

Welke schade veroorzaakt klaver?

Naast dat klaver al snel je gazon overwoekert, veroorzaakt de plant ook echt schade aan je tuin. Klaver onttrekt veel voedingsstoffen en water aan de grond, waardoor andere planten tekorten krijgen. Ook zorgen de lange wortels ervoor dat andere planten het moeilijk krijgen. Daarnaast werpt rode klaver letterlijk een schaduw op je gazon, waardoor je gazon verslechtert. Allemaal dingen waar jij niet op zit te wachten.

Klaver in je gazon bestrijden

Nu je weet welke schade de klaver aanbrengt, wil je natuurlijk direct aan de slag om de klaver te bestrijden. Klaver groeit goed op een stikstofarme grond, omdat het plantje stikstof uit de lucht kan halen. Klaver in je tuin wijst dan ook op een stikstoftekort in de grond. Door te kiezen voor bemesting met een hoog stikstofgehalte geef je andere planten een betere kans, waardoor de klaver het moeilijker krijgt. Als er pas enkele klaverplantjes in je gazon staan, kan deze aanpak erg effectief zijn.

Maar bij veel klaver ben je er hiermee nog niet. Om er zeker van te zijn dat alle klaver verdwijnt, moet je helaas wat meer werk verzetten. Je gazon verticuteren is een goed begin. Dit doe je met een verticuteerhark. Hierbij leg je de wortels van de klaver bloot, waarna je ze er allemaal uit kunt trekken. Doe dit zorgvuldig, want zelfs als er een klein stukje klaver in de bodem achterblijft, groeit het vervelende plantje razendsnel weer terug.

Als je na het verwijderen van de wortels zeker wilt weten dat de klaver wegblijft, gebruik je een middel tegen klaver in je gazon. Om je een handje te helpen hebben we een aantal handige middeltjes in ons assortiment. Zo is Pokon Onkruid Weg! ideaal voor het verwijderen van klaver in je gazon. Dit is een combinatie van een gazonmest met onkruidbestrijder. Je gazon herstelt zich hiermee snel, terwijl de klaver geen schijn van kans meer maakt. Heb je niet alleen last van klaver in je gazon, maar zit het plantje ook tussen tegels, in de moestuin of tussen grind? Gebruik dan Pokon Tegen Onkruid Spray. De spray is klaar voor gebruik en de eerste effecten zijn al binnen een uur zichtbaar. Daar houden we van!

Groenblijvende haag voorbeelden

Geef klaver geen tweede kans

Na het klaver verwijderen uit je gazon wil je zeker weten dat de klaver niet terugkomt. Met de onkruidbestrijders heb je een goed begin gemaakt, maar om het probleem voor eens en voor altijd op te lossen moet je meer stappen ondernemen. Dan hoef jij je nooit meer af te vragen: ‘Hoe krijg ik klaver uit mijn gazon?’ De sleutel zit in het goed onderhouden van je gazon. Niet alleen bestrijd je zo klaver, ook ander onkruid krijgt minder de kans. En een prachtig en dicht groen gazon ziet er ook gewoon mooier uit. We geven je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt. Het kost wat werk, maar dan geniet je wel van een mooi groen gazon. Daar doen we het voor!

Voldoende voedingsstoffen

Klaver wordt ook wel een ‘verwaarlozingsonkruid’ genoemd. Dit betekent dat het plantje zijn kans grijpt zodra de grasmat in wat minder goede staat verkeert. Om klaver geen tweede kans te geven, is het dus erg belangrijk om extra goed voor je gazon te zorgen. Dit doe je allereerst door het gras van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Stikstof is hierbij belangrijk, maar ook kalk speelt een belangrijke rol. Bemest het gazon regelmatig, zodat het gras alle voedingsstoffen heeft om goed en gezond te groeien. Hoe gezonder je gras, hoe minder kans de klaver, en ander onkruid, krijgt.

Regelmatig bewateren

Niet alleen voedingsstoffen maar ook water is essentieel voor gras om goed te groeien. Klaver kan daarentegen een stuk beter tegen droogte. Door je grasmat regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes, blijft het gras in topconditie. Elke dag sproeien is meestal niet nodig. Te veel vocht heeft juist een nadelig effect op de weerstand van het gras. Door een sproeischema op te stellen, weet je zeker dat je gazon voldoende vocht krijgt. Pas het schema in droge of juist natte periodes aan.

Vaak genoeg maaien

Een goed gemaaid gazon groeit beter, doordat zon en zuurstof de grond bereiken. Hierdoor groeit nieuw gras sneller en krijg je een mooie dichte grasmat. En in zo’n dichte grasmat krijgt onkruid, zoals klaver, direct minder kans om voet aan de grond te krijgen. Net als bij het sproeien is het goed om een schema op te stellen. Minstens één keer per week maaien grasmaaien is aan te raden. Dus zelfs als het niet je favoriete klusje is, in de strijd tegen klaver is het onmisbaar.

Verticuteer de grasmat

Je hebt het gras misschien al geverticuteerd om de klaver weg te krijgen, maar ook daarna is het verticuteren van je gazon gazon verticuteren aan te raden. Niet alleen snijd je hiermee het onkruid weg, ook geef je het gras de ruimte om te ademen. Zo houd je je gazon gezond en krijgt de klaver geen kans om terug te komen. Over het algemeen is twee keer per jaar je grasmat verticuteren voldoende.

Zaai nieuw gras op kale plekken

Zijn er kale plekken op je gazon ontstaan? Zaai hier dan snel nieuw graszaad in. Maak hierbij gebruik van Pokon Graszaad Herstel SOS of Pokon Kale Plekken Hersteller. Zo geef je het onkruid geen kans om hier te groeien. Bovendien ziet je gazon er dan ook meteen weer een stuk mooier uit.

Gazon maaien

Zelf aan de slag!

Nu je alles weet over het verwijderen én voorkomen van klaver in je gazon kun je zelf aan de slag. Bestel de benodigde producten gemakkelijk in onze webshop. Dan bezorgen we ze snel bij je thuis. Dan zorgen we er samen voor dat er in jouw tuin geen klaver meer te vinden is. Want voor dat geluk heb jij geen klavertje vier nodig!

Videos
Geschreven door: Wouter Productspecialist